Träning för hela kroppen

Europamästaren Greger Forsell vill slå hål på fördomar om brasiliansk jiu-jitsu.

Det var för tretton år sedan som Greger Forsell flyttade till staden från landsbygden. Den unga mannen hade ingenting att göra på kvällarna. Då han såg en annons i tidningen om en kurs i brasiliansk jiu-jitsu tvekade han inte. Det var början på en framgångssaga.

Sedan dess har det bland annat blivit tre personliga EM-guld för Borgåfightern. Han har också gått sex MMA-matcher utan förlust.

För två år sedan var han med och grundade klubben Sports Academy No.1. Nästa vecka börjar tre nya kurser i föreningen. Forsell är ute efter att rätta de fördomar som existerar gällande kampsporter.

– Precis vem som helst kan vara med. Det finns inte en enda som inte lärt sig. Det är en attitydfråga om man vill lära sig. Brasiliansk jiu-jitsu är inte raketfysik, säger Forsell.

Trettiofyraåringen berättar att deltagarna i nybörjarkurserna först måste lära sig koordination och teknik innan det blir fråga om sparrning.

– Det är upp till var och en att bestämma om man vill brottas. Vi har ett program som följs och man får gå om grundkursen om man vill. Det har flera tidigare gjort. Ingen har hittills gått sönder under grundkursen.

Det är inte fråga om några brutala manövrar under träningarna.

– Vi brukar värma upp med bland annat kullerbyttor för att gå över till teknik- och koordinationsträning


Brokig skara brottare

I Sports Academy No.1:s utrymmen i Östermalm tränar runt tjugo stycken jiu-jitsu-utövare mitt i veckan. Åldersspridningen är stor. De yngsta är under tio år medan de äldsta redan passerat 50-strecket.

– Det finns runt 100 som håller på med brasiliansk jiu-jitsu i våra utrymmen. Av dem är 40 aktiva och 10 tävlar. De flesta tränar för att öva upp konditionen och koordinationen, säger Forsell.

De tävlingsinriktade behöver ändå inte oroa sig för makliga takter.

– Om man vill får man nog tävla riktigt tufft här.