Magnus Lönnqvist vill smida medan järnet är varmt

Det behövs ett brett samarbete mellan idrottsföreningarna i Borgå. På det sättet kan triathlonverksamheten fortsätta växa samtidigt som alla gynnas, säger Borgå Simmares triathlonguru Magnus Lönnqvist.

Magnus Lönnqvist vet vad som krävs för att nå toppen. År 1983 blev han den första finländaren att delta i Ironman Hawaii. Efter det livnärde han sig på triathlontävlingar i sju år. Nu vill eldsjälen, som är aktiv i Borgå Simmares triathlonorganisation, blåsa liv i verksamheten i Borgå.

Genom att bygga broar till andra idrottsföreningar vill Lönnqvist få i gång ett samarbete där idrotten är den stora vinnaren.

– Det har aldrig funnits ett samarbete mellan de olika föreningarna i Borgå.

I Lönnqvists ekvation finns inga förlorare. Det gäller för tränarna att inte bli svartsjuka då de unga idrottarna också tränar andra grenar.

– Ju mer träning desto bättre. Tränarna måste i stället skapa en sådan omgivning där den egna grenen vinner. Annars röstar idrottarna med fötterna.

Uppsving

Efter den stora boomen på 1980-talet föll triathlon nästan i glömska under 90-talet. Nu är sporten tillbaka – med besked. Lönnqvist pekar på den ökade mediebevakningen som orsak till grenens återkomst. Så ger också personer som Lisa Nordén inspiration. Svensken tog OS-silver i London i fjol.

Dessutom har sättet man tävlar på utvecklats. Sträckorna har blivit kortare vilket bidrar till ett ökat intresse. I Tirmo tävlade man på veckoslutet på sträckorna 750 meter simning, 20 km cykling och 5 km löpning. Loppet lockade över 120 deltagare.

Borgå Simmares duktiga triathleter når regelbundet framgångar på nationell nivå. I Borgå finns redan spetskompetensen, nu är det dags att bygga på bredden.

– Triathlon finns i stadsbilden och väcker intresse och det är lättare att börja med sporten i dag än tidigare.

Triathlonskola

Lönnqvist säger att de flesta nya intresserade är över 40 år gamla. I höst kommer Borgåbon att börja med en triathlonskola som huvudsakligen riktar sig till fullvuxna.

– Det är en utmaning att skapa planlagd träning. Man ska träna tre skilda grenar och stödträna vid sidan om det.

Alla är välkomna att bekanta sig med sporten, som Lönnqvist poängterar är en oslagbar motionsform. För tillfället finns det runt 20 aktiva triathlonister i Borgå Simmares organisation. Målsättningen är att minst fördubbla antalet. Både motionsintresserade och tävlingsinriktade kommer att få ut någonting av skolan.

– Jag kommer att öppna ett smörgåsbord och alla får plocka åt sig det den själv vill enligt målsättning och intresse. Det enda jag kräver är motivation.