Fy för fullfjädrade fotbollsdivor

Snart är cirkusen över. Fotbollsfans runtom i världen kan äntligen dra en lättnadens suck och blicka fram mot den kommande säsongen. Då transferfönstret är öppet råder rena rama vilda västern. Allt verkar vara tillåtet.

Det är synd att se hur löften, långtidskontrakt och tidigare uttalanden betyder exakt noll för superstjärnorna på sommaren.

De ljuger, tjurar, påverkar medierna och använder sig av alla trick i boken för att forcera igenom sina övergångar till nya klubbar och fetare lönecheckar. Det är sandlådenivå på hela spektaklet.

I sommar får Luis Suarez, som tills vidare representerar Liverpool i engelska ligan, bära titeln kung av kappvändningar.

I fjol förlängde han sitt redan långa kontrakt med flera år. Flera toppklubbar var ute efter Suarez underskrift men han sade sig vara nöjd med livet i England. I januari bedyrade fortfarande den uruguayanske målmaskinen att Liverpool är klubben i hans hjärta.

– Jag har ett kontrakt med Liverpool och jag är väldigt lycklig i klubben. Jag kommer stanna.

I juni var tongången helt annan. I en intervju med en radiokanal berättade Suarez att han ville bort. Gärna till Real Madrid. Efter flera skandaler i England kände han sig förföljd av tidningspressen.

– Jag kan inte glömma. Jag har lidit. Min familj har lidit.

Men Suarez missbedömde situationen. Madrid var inte så intresserade som han trodde. Nu vill han i stället skriva på med Londonklubben Arsenal, där tidningspressen garanterat inte kommer att lämna honom i fred.

Liverpool hade stöttat Suarez genom flera svåra tider. Klubben tog hans parti i en rasismskandal för två år sedan och såg mellan fingrarna då han i en bisarr incident bet serben Branislav Ivanović i armen och stängdes av i 10 matcher. Suarez fick en sista chans i den anrika klubben.

Men Suarez fortsatte bita. Den här gången den hand som föder honom.

Vilken klubb Suarez representerar i höst är fortfarande oklart.

Själv kan jag inte vänta på VM i fotboll. I skrivande stund är det 307 dagar kvar till fotbollsfesten i Rio de Janeiro. Det mest äkta i en trasig fotbollsvärld. Där blir det inga spelartransfers.