Över stock och sten på Jonasbacken

Erfarna cykelrävar och hobbycyklister kämpade i den krävande terrängen på Jonasbacken då Bianchi-cupens Borgådeltävling ordnades på tisdag.

Borgå Akilles stod som värd för en deltävling i Bianchi-cupen på tisdag. I tävlingsserien ingår 20 tävlingar kring huvudstadsregionen på högst varierande underlag. Det tävlas i bland annat i landsvägscykling, bancykling, BMX-cykling och terrängcykling.

Deltagarna i tävlingsserien behöver inte höra till en klubb. Det gör att nybörjarcyklister har en ypperlig chans att bekanta sig med riktiga cyklingstävlingar.

I juniorklasserna var banan 1,1 kilometer lång. Varvantalet varierade i de olika klasserna. Den öppna klassens tre kilometer långa bana slutade i en fruktansvärd uppförsbacke som skrek mjölksyra.

Som värst är lutningen i den över 100 meter långa backen närmare 75 grader. Höjdskillnaden är nästan 36 meter.

Bra träningstävlingar

Jonas Nordström hade kastat landsvägscykeln åt sidan och dammat av terrängcykeln inför tävlingen. På programmet stod fyra varv, sammanlagt 4,4 kilometer i krävande terräng över stenar och rötter.

– Tävlingarna i Bianchi-cupen är bra träningstävlingar mitt i veckan.

Det blev en överlägsen seger i klassen P16 för Nordström. Han klockades för tiden 13:57. I mål var han knappt andfådd.

– Det var en rolig bana. Det blev mest cykling på egen hand.

Nordström har haft en kanonsäsong i år. Det har blivit sju FM-medaljer för den lovande cyklisten, fyra guld, två silver och ett brons.

– Jag har tagit medalj på alla sträckor jag ställt upp.

Nordström är ett praktexempel på att Akilles cykelsektion lever och mår bra. Tidigare i somras hade han äran att representera Finlands blåvita färger i de europeiska juniorernas Olympiafestival, EYOF.

– Det gick riktigt bra. Det var en fin upplevelse. Tävlingarna var uppbyggda precis som en äkta olympiad.

Multitalangen Nordström har fortfarande inte bestämt sig om han kommer att satsa fullt på cyklingen i framtiden. Han har också skördat FM-framgångar på skidor. Dessutom har det blivit ett antal FM-guld i triathlon för ynglingen.