Borgå segelsällskaps satsning på juniorerna börjar bära frukt. De första Borgåseglarna på länge fick segla för Finland i de nordiska juniormästerskapen.

BSS-trio representerade Finland i Vänersborg

Borgå segelsällskaps satsning på juniorerna börjar bära frukt. De första Borgåseglarna på länge fick segla för Finland i de nordiska juniormästerskapen.

Den här gången var det tre unga optimistjolleseglare som representerade Finland i Vänersborg förra veckoslutet. Några medaljer blev det inte, däremot kom de hem till Finland med en hel del erfarenhet i bagaget.

– Vinden var krånglig, den varierade precis hela tiden, konstaterar Jere Vallgren som var 86:e i pojkklassen.

Tävlingarna avgjordes på Vänern och att segla på en sjö är inte samma sak som att segla på havet konstaterar Lucas Hoviniemi, som seglade till en 82:a plats.
– På sjöarna brukar det i allmänhet vara ganska besvärligt.
Han har en ganska klar bild av vad som skulle göra honom till en bättre kappseglare.
– Jag borde få bättre fart på båten. Man borde titta på trimmen och se till att man inte skakar båten för mycket.

Det är faktorer som troligen kan åtgärdas. Landslagsuppdraget ger juniorerna chansen att delta i förbundets lägerverksamhet och inför NM deltog trion i ett NM-läger. Dessutom ska Hoviniemis tillsammans med några andra BBS-are delta i ett läger inför FM dit de bästa optimistjolleseglarna i landet bjudits in.
BBS-trion tar seglandet på allvar, de tränar för att nå framgång i tävlingarna.

Speciell trailer
Trots all tävlingserfarenhet juniorerna fick var det inte tävlingen som först dyker upp på näthinnan när optimistseglarna får frågan om de bästa minnena.

Det första som dyker upp är själva resan dit. Lucas och Lunas (38:e i flickklassen) pappa Hannu Hoviniemi som var med på resan som förälder och tränare rattade ett ekipage som för de andra nordborna var tämligen obekant, en trailer som rymde två ribbåtar och 25 optimistjollar.
Det mest spännande var att se om pappa skulle klara av att köra trailern meddelar syskonen Hoviniemi.
–När vi kom fram så fotade alla oss och den där trailern, säger Lucas Hoviniemi.
Alla optimistjollar fick inte rum på samma trailer eftersom den finländska truppen bestod av 21 pojkar och 20 flickor.

Snart dags att byta båt
Nästa viktigare tävling är FM-seglingarna om en dryg vecka i Åbo. Dit åker Hoviniemis medan Vallgren står över på grund av förhinder. I själva verket kan det hända att NM blev den sista större tävlingen i optimistklassen för Vallgren. Han fyller 15 nästa år och skulle ännu kunna tävla nästa sommar i optimisttävlingar men eftersom han redan prövat på zoomklassen kommer han troligen att satsa på den åtminstone ett år framöver.
– Många byter sedan till 29:er som är en tvåmansbåt, förklarar Vallgren.
– Eller så till Laser eller E-jollen som man också kan fortsätta med efter optimistjollen, kompletterar Luna Hoviniemi.

Han är äldst i trion och den som satsar hela sitt idrottsintresse på segling medan Luna Hoviniemi också sysslar med handboll och dans och Lucas Hoviniemi har handboll och fotboll på programmet.
Tre gånger i veckan rullar de ned sina båtar längs rampen vid BSS:s Kugghamn i Tolkis. Alla tre säger att målsättningen är att segla de större båtarna i framtiden. Entusiasmen är det verkligen inget fel på och ser man på de yttre omständigheterna vid hamnen så är chansen stor att BSS har framgångsrika seglare också om fem eller tio år.