Bröderna Gustafsson bäst i Sarfsalösolen

Kvicksilvret kröp upp till 28 grader i skuggan, men det hindrade inte 142 löpare från att ge sig ut i spåren i Sarfsalö.

Två identiskt klädda löpare korsade mållinjen kort efter varandra efter en timme och aderton minuter ute i Sarfsalöterrängen. Bröderna Johan och Joachim Gustafsson trivs bäst på snö och skidor men visade på söndagen att de också är namn att räkna med i löptävlingar.

– Jag såg att det blivit en liten lucka till Joachim då det var en kilometer kvar av loppet. Sedan var det bara att pressa på. Från skidåkningen vet jag att Joachim är en stark spurtare, säger årets halvmaratonvinnare Johan Gustafsson.

Hettan plågade toppbröderna, som säger att de måste vara nöjda med sluttiderna.

– Det var tungt i början. Jag hade druckit för mycket och hade kramper i magen, säger Johan.

Joachim har plågats av en ögonskada som satt stopp för träningen under största delen av vår- och sommarsäsongen. Först för en månad sedan fick han lov att börja träna igen. På lördagen visade han att löpformen är stark trots skadeuppehållet.

Michael Antman jublade

En som sken ikapp med solen efter målgången var Michael Antman som tillsammans med Janne Petterson fick lyfta pokalen i parstafetten. Antman har länge suktat efter bucklan och har försökt vinna parstafetten i flera episoder.

I fjol anmälde han sig tillsammans med långdistanslegenden Haile Gebrselassie. Till Antmans förtret dök etiopiern inte upp till startstrecket. I år hittade han den vinnande kombinationen med Petterson som sprang öppningssträckan på 14 km

– Det var värre att springa sju kilometer på slutet. Jag var trött hela vägen. Tur att det blev seger i år, nu kan jag vara med och arrangera i framtiden, säger en pustande Antman.

Nykomling segrade

Det var ett nytt ansikte som sprang i mål först av alla i damernas tävlingsklass. Seija Aalto bestämde sig först två timmar innan loppet att delta. Det var ett gott beslut. Segertiden skrevs 1:36:20.

– Det var ett jätteroligt lopp. Tävlingsandan var bra och människor hejade på en runt hela banan.