Otto Simosas ute efter erfarenhet i Skottland

OK Orients Otto Simosas är en av fjorton som bär Finlands färger i den internationella orienteringstävlingen Euromeeting i Skottland.

För ett par veckor sedan fick Otto Simosas ett gott besked – han hade blivit vald till truppen som i dag reser till Skottland och Inverness för den inofficiella orienteringslandskampen Euromeeting.

– Det var inte ett oväntat besked. Jag har haft en bra tävlingsvår och trodde jag var aktuell för truppen, men man kan ju aldrig vara säker. Det var ett av målen för säsongen, säger Simosas.
I Skottland tävlas det i sprint, medeldistans och långdistans. Finlands trupp är ynglingsbetonad. Det är meningen att orienteringslöftena ska få värdefull erfarenhet i samma terräng som VM-tävlingarna ordnas år 2015.

– Vi är i Skottland en vecka. Vi tränar några dagar och så är det tävlingar under tre dagar.

Trots att det är frågan om en inofficiell landskamp är standarden på tävlingen hög.

– Det finns inga enskilda stornamn, men Sverige, Norge och Schweiz ställer upp med tuffa trupper. Schweiz har tre orienterare som var med i VM i somras.
Simosas ställer inte några höga krav på sig själv. Han är ute efter att springa bra och rent.

– Med tanke på startlistorna är en placering bland de femton bästa på en sträcka en bra prestation.

Nya utmaningar

Simosas har i år tagit steget upp till seniornivån. I fjol tog han FM-guld i H20 på såväl sprintdistans som ultralånga distanser. I år får den begåvade Borgåbon inte längre hänga medaljer runt halsen efter varje tävling. Det är en helt annan klass på motståndet på seniornivån.

– Man kan inte resa till varje tävling och förvänta sig seger. Medelmåttiga prestationer är inte värda någonting. Det är roligt att kunna tävla mot de bästa i landet.