Lirarsyskonen Lassas satsar stenhårt

Fredrik Lassas har på ett år gått från HJK:s A-juniorer till en stor roll i farmlaget Klubi 04 i herrtvåan. Systern Minea drömmer också om en proffskarriär.

– Det här har varit året jag utvecklats mest. Spelsnabbheten och tuffheten har blivit bättre, säger Fredrik Lassas.

Steget från junior till senior känns tufft för många. Spelet är mer fysiskt och snabbare bland herrarna. Fredrik hade inga problem att anpassa sig till det nya laget Klubi 04 i herrarnas fotbollstvåa.

Laget är fyllt till bredden med lovande juniorer. Också gamla fotbollsesset Aki Riihilahti spelar i laget och bidrar med viktig erfarenhet.

– Jag är positivt överraskad över hur mycket ansvar jag fått. Jag har spelat nästan fulla minuter i alla matcher.

Tränat med förstalaget

Sextonåringen har också regelbundet tränat med HJK:s herrlag. Det är tufft att träna med spelare som Mikael Forssell och Teemu Tainio, säger Fredrik.

I juni var de första fotbollsligaminuterna nära. Då ett skadetyngt HJK mötte FC Inter på hemmaplan satt Fredrik på bänken. Hemmalaget krossade Åbolaget med 6–0 och Fredrik värmde upp för ett inhopp. Då skadade sig en kantback och spelminuterna gick om intet.

– Det var synd att inte få spela, men nog kommer spelminuterna i framtiden.

Inget EM med landslaget

I den blåvita landslagströjan har det däremot blivit många spelminuter för junioren som både spelat i den egna ålderklassen och i U18-laget med ett år äldre spelare.
– Det blev seger i Baltic Cup med de 1995-födda. Jag spelade två fulla matcher och det gick bra. Jag stod för några assists

Minea tränar med PK-35

Lillasyster Minea, 14 är också en talangfull fotbollsjunior. Hon trivs bäst på mittfältet precis som Fredrik. Hon spelade för Nylands lag i regionscupen och blev vald till All Stars-laget. Laget slutade trea av tolv lag.

För att utvecklas som spelare har Minea tränat med Futuras pojklag.

– Det har gått riktigt bra. Spelet är mer fysiskt. Det har varit givande, säger Minea.

Spel med äldre har Minea också smakat på. I fjol spelade hon i regionscupen med ett år äldre flickor och med Futuras juniorer spelar hon i divsion II för B-flickor. Spelarna där kan vara upp till 18 år gamla.

– Det är roligt att se på Mineas matcher, för vi är så lika spelare. Vi har samma styrkor och brister, men Minea är en bättre skytt än mig, inflikar Fredrik.