Amberg måste lyckas på hemmaplan

Efter två deltävlingar är Andreas Amberg och kartläsaren Mikko Lukka på sjunde plats i juniorernas VM-serie. För att kunna fortsätta drömma om titeln måste Amberg lyckas i Jyväskylä. Nu är det upp till bevis för Nylänningen.

Mycket står på spel nästa vecka för Andreas Amberg. Det krävs ordentligt poängplock för Lappträskbon för att ha en chans att utmana om titeln i juniorernas VM-serie. Gapet till ledande svensken Pontus Tidemand är redan 44 poäng.

Annars är resten av säsongen i vågskålen. Om titeln är utom räckhåll då tre tävlingar återstår kan det hända att Amberg inte ställer upp under andra halvan av säsongen. Vinnaren av junior-VM får en fribiljett till WRC2-serien nästa år.

– Det hänger mycket på VM-rallyt i Jyväskylä. Om det går dåligt där har jag inte stor chans att vinna serien. Då måste man vara realistiskt och räkna pengar, säger Amberg.
Tjugofyraåringen tar ändå det hela med ro.

– Det är skönt att få köra i Finland. Terrängen är bekant. Jag gör mitt bästa, tar det lugnt och njuter. Målsättningen är att vinna tävlingen.

Dyr satsning

Det är inga småslantar det rör sig om i elitserien för juniorer. Tävlingarna körs runtom i Europa och resekostnaderna hopar sig lätt. Dessutom ska bilen hållas i toppskick.
– Det är jättedyrt att vara med i JWRC-serien, fyra gånger dyrare än att köra i FM-serien.

Framgång i JWRC-serien betyder ofta framgång i kungsklassen WRC. Elitnamn som Sébastien Loeb, Sébastien Ogier och Dani Sordo har alla segrat i juniorernas VM-serie innan de tog steget upp till seniorserien.

I fjol fick walesaren Elfyn Evans lyfta pokalen. I år tog också han steget till kungsklassen. Amberg var bara 13 sekunder långsammare än Evans i fjolårets Jyväskylärally.
I Kouvolas FM-rally i fjol var Amberg rentav snabbare än den blivande världsmästaren. Potential för en VM-seger finns alltså.