Medaljregn i Jorois

Det blev tre silver och ett brons för Borgåtriathlonisterna i FM-tävlingen på halvdistans

För den trettionde gången arrangerades den traditionella triathlontävlingen på halvdistans i Jorois. Flera Borgåtriathlonister var med i hetluften.

Saldot för veckoslutet blev silver för Teemu Mattila, Gisle Sjöberg, och Magnus Lönnqvist medan Tero Hyttinen tog brons i tävlingen på 1,9 km simning, 90 km cykling och 21 km löpning.

Också unga Akseli Sjöberg klarade sig utmärkt och slutade sjua i serien P12-13. Han klarade banan på 200 m simning, 4 km cykling och 2 km löpning på tiden 28,02.

Tuffa förhållanden

Tävlingarna präglades av kyligt väder. På lördagen kröp kvicksilvret bara upp till tio grader samtidigt som blåsten var ihärdig. Inga ideala förhållanden för utesimning.

Vågbildningen på sjön vållade problem för flera deltagare. Hela 1050 ställde sig på startstrecket på lördagen medan närmare 500 inte fick delta på grund av att deltagarkvoten hade fyllts.

Vid målgången stod det klart att tävlingen varit en framgång ur Borgåperspektiv. En av de mest nöjda var Teemu Mattila som i fjol segrade i klassen M19 men numera tävlar i klassen M20-24.

Ynglingen fick en silvermedalj runt halsen och visade genast att farten också räcker bland äldre tävlande.

Gamla rävar imponerade

Gisle Sjöberg fick också kliva upp på prispodiet då han slutade tvåa i klassen M40-44. Han fick revansch från i fjol då en punktering hindrade honom från att nå topplaceringarna. Sjöberg imponerade under simetappen där han klockades för tiden 27,39 på 1,9 km.

För trettio år sedan segrade Magnus Lönnqvist i det första loppet i Jorois. Också i år blev det medalj för veteranen i klassen M50-54.

– Jag hade siktat på en tid under fem timmar. Till slut korsade jag mållinjen på 4.46,14 efter snabb cykling, säger silvermedaljören.

Veckoslutets fjärde Borgåmedaljist var Tero Hyttinen. Tiden 4.32,15 räckte till en bronspeng i serien M45-49.