Ylöstalo putsade rekordet i EM

Sibbo-Vargarnas tiokampare Otto Ylöstalo lyckades förbättra sitt personrekord i tiokampen vid U23- EM i Tammerfors. Det nya rekordet lyder 7476 poäng.

Starka och stabila insatser under de två tävlingsdagarna i Tammerfors gjorde att Otto Ylöstalo fick fira nytt personbästa efter den sista grenen. Med rekordnoteringen 7476 poäng putsade han det gamla rekordet med nästan 200 poäng.

– Jag har alltid vetat att jag kan nå sådana siffror. Allt gick enligt planerna. Att få bevisa det ger otroligt mycket inspiration. Det är lätt att börja tvivla på sig själv, säger Ylöstalo.

Två personbästan och fem säsongsbästa blev saldot. Överlag bjöd Sibbovargen på jämna insatser genom hela tävlingen. Då Ylöstalo ska välja ut en gren han tycker det gick bäst i tvekar han inte.

– Höjden såklart. Jag har inte hoppat så mycket höjd tidigare. Överlag är jag glad över resultatet. Det var en jämn tävling. 100 poäng till hade betytt en placering bland de tio bästa, säger Ylöstalo som slutade 16:e.

Segern och EM-guldet gick till tyska Kai Kazmirek på det goda resultatet 8366 poäng.

Nära målgränsen

I Tammerfors snuddade Sibbokamparen vid målsättningen på 7500 poäng. Några sekunders förbättring i 1500-metersloppet hade räckt. Eller en liten förbättring i diskustävlingen. Med resultatet 34.31 var Ylöstalo mil från täten.

– I diskusen trodde jag läget var under kontroll. Jag kan inte förstå varför det inte gick bättre. Det är små saker det hänger på. Kontrollen i kasten är bättre än på flera år.

Inför tävlingarna förberedde Ylöstalo sig genom att träna intensivt några veckor i juni för att sedan vila och toppa formen.

– I mångkamp kan man inte förbereda sig på en enskild gren. Jag tränade ner mig i juni och återhämtade mig sedan för att få superkompensation. Benen kändes lätta och formen på topp. Då är det lätt att tävla.

Efter VM i Kanada för juniorer 2010 har han lärt sig en läxa.

– Då gick det dåligt och det tog jag lärdom av. Nu förberedde jag mig bättre och slappnade av. På tävlingsmorgnarna satsade jag på stigande trend.