Oliver Lindell lever och andas golf

Träning sex dagar i veckan året runt. Skolveckor som varvas med läger utomlands. Det är en kompromisslös satsning Oliver Lindell gör med sikte på en proffskarriär.

Inte ens på vintern hinner Oliver Lindell ligga på latsidan och vila. Två veckor i taget samlar skolböckerna damm då Lindell tränar och tävlar i Spanien.

– Det går bra. Jag klarar av skolan. Betygen är helt okej. Jag gör det som krävs.

Efter de intensiva träningsveckorna väntar två mer intensiva skolveckor. Sedan upprepas mönstret igen. Fjortonåringen lever för golfen.

– Det är passion. Så måste det vara. Golfen är hela tiden en del av livet, säger pappa Antero Lindell.

– Det är hårt arbete. I dag vaknade vi fem på morgonen och körde till Vierumäki.

Under en säsong hinner Lindell delta i nästan 30 större tävlingar.

– Många golfare i samma ålder tävlar mer. Vi satsar mer på träning.

Och träning blir det. Förutom de sex träningspassen i veckan tränar Olivers fysik två gånger per månad och får massage varje vecka.

– Det är en lämplig träningsmängd. Jag hinner också med annat, som att cykla, säger Oliver Lindell.

Fysikträningen verkar ha gett resultat. Rekordnoteringen med drivern är på 332 meter.

Spelar med äldre

Lindell är nyss hemkommen från tävlingen Finnair Junior Tour i Helsingfors. Där blev det en delad åttondeplats. Ett bra resultat med tanke på att det var en U21-klassad tävling.

– Jag är nöjd. Den första rundan var jag lite ur slag. Förra veckan var jag på konfirmationsläger och rörde inte klubborna. Det märktes.

Att tävla mot äldre är ingen nyhet för Lindell. I den finländska mästerskapsturneringen Finnish International Junior Championship slutade Borgågolfaren delad fyra i serien för under 16-åringar. I fjol segrade Lindell i 14-åringarnas tävling. Den segern håller stjärnskottet för den största fjädern i hatten hittills.

I landslagssammanhang tillhör Lindell den äldre gruppen för 16-åringar trots att det också finns en grupp för golfare i hans ålder. De imponerande golfresultaten gjorde att han flyttades till den äldre gruppen.

Nu breddar Lindell vyerna och tar sig mot nya jaktmarker. Om två veckor är det dags för den internationella stortävlingen European Young Masters i Tyskland.

– Det är roligt med större tävlingar. Målet är att vinna turneringen.