VM hägrar för Arnella Nyman

Det blev en medalj av varje valör för Arnella Nyman i FM-tävlingarna på veckoslutet. I VM i Berlin om en månad försöker Borgåtösen förbättra tredjeplatsen från 2011.

Tuffa hästar och hård konkurrens. Det är vad Arnella Nyman förväntar sig möta i Berlin då VM för islandshästar ordnas i början av augusti.

Nyman, som tävlar i ungdomsklassen, har redan en bronspeng från två år tillbaka på medaljkontot. Nu ska det bli medalj modell ädlare för Borgårytterskan i paradgrenen tölt T2.

– Jag reser dit och gör mitt bästa. Målsättningen är att ta mig till final. Det finns konkurrenter som tävlar mycket mer än jag gör, säger Nyman som sätter en försiktig målsättning.

Inför årets tävlingar ordnas det en skild final i ungdomsklassen. Förut har ungdomarna tävlat tillsammans med seniorerna. Då Nyman knep tredjeplatsen för två år sedan kvalade hon inte in till finalen.

– Klart att det är roligare att få rida final. Det är massor med människor i publiken som ropar och hurrar.

Dessutom hör man då domarna ropar ut poäng till konkurrenterna. Det kan sporra till bättre prestationer.

– Visst motiverar det. Det är som en spark i rumpan.

Medaljregn på Åland

Nittonåringen är precis hemkommen från FM-tävlingarna som i år reds på Åland. Sin vana trogen höll Nyman till i toppskiktet i alla tävlingsformer hon deltog i, alltså tölt T2, tölt T1 och fyrgång.

– Jag tog guld i tölt T2, och silver i fyrgång.

I tölt T1-tävlingen hade Nyman ena handen på pokalen och vittrade guld. Under det sista varvet var hon på första plats. Men:

– Hästen Lordi tappade en sko och jag föll till tredje plats, säger Nyman.

Tuffa resor

Inom Finlands gränser är tävlingar med islandshästar en marginalgren. Internationellt är grenen mycket större. Särskilt i Norden och Tyskland är ryttarna professionella.

– Det finns sådana som gör det som yrke. För mig är det bara en hobby. Man satsar på ett annat sätt i Finland.

Ifall man vill satsa professionellt i Finland gäller det att ha ett eget stall där man också tränar upp andra personers hästar. Det är inte en framtid som Nyman utesluter.

Men det är fortfarande frågan om en rejäl satsning i dagsläget. Då man tävlar utomlands och på Åland är det inte bara att boka biljett och ta bussen till flygplatsen. Det gäller också att frakta hästen.

– Det är tungt med långa dagar. Man har ett ansvar att sköta hästen.

Till Berlin reser ekipaget en vecka innan tävlingarna. Först på programmet står en 36 timmar lång båtresa till Rostock.

– Den kommer bli obehaglig. Hästen tycker inte heller om att stå stilla i en båt.