Shamrocks fortfarande obesegrade

I den sista matchen i rugbyturneringen i division ett på lördagen segrade Old Town Shamrocks över Kotka Griffins med 77–0. Det säger precis hur överlägset Borgålaget är för tillfället.

Det ser ljust ut på rugbyfronten i Borgå. Old Town Shamrocks inkasserar segrar på löpande band i division ett. I år har fyrklövrarna inte förlorat en enda match.

– Alla vet vilket lag som är det bästa divisionslaget i år, säger tränaren och eldsjälen Bro Bannatyne

Under rugbyturneringen i Borgå led klubben av ett äkta lyxproblem. Fyra spelare tvingades vila i varje match på grund av överflöd. Tjugo hemmaspelare deltog medan bara femton fick plats i protokollet i matcherna.

Det är en irriterande och frustrerande situation. Antalet spelare på plan hänger ihop med hur många de andra lagen skrapar ihop till turneringarna.

Shamrocks spelarbas har utökats stadigt. För tillfället består laget av runt trettio spelare. Två är av utländsk härkomst och resten är lokala förmågor. 

Publikmässigt var evenemanget en succé. Publiksiffran var ständigt över hundrastrecket under dagen.

Dessutom hade Bannatyne, som undervisar i Borgå folkakademi, lockat med ett sextiotal elever.

– Jag hotade med reprimander ifall de inte skriker, säger Bannatyne och skrattar.

Hårdsatsning

Tränaren Bro Bannatyne har själv spelat rugby på hög nivå i Skottland. Han har landslagserfarenhet från U21-landslaget och B-landslaget. Dessutom har han tränat Finlands rugbyherrar.

– Vi har en proffsig träningsattityd.

På lördagen snörade han på skorna och sprang ut på gräset för att se ifall spelskickligheten fortfarande är intakt. Trots att Bannatyne närmar sig femtiostrecket finns det fortfarande spring i benen.
Det blev sammanlagt två assists i de tre första matcherna.

– Jag gör nog det som krävs ute på plan, säger den spelande tränaren.

Ohotade

Shamrocks var omutbara på Centralidrottsplans hemmagräs. Motståndarlagen föll som dominobrickor.

Tavastehusklubben Linna Rugby bjöd inte upp till dans i den första matchen för dagen och Shamrocks tog en rutinseger med 20–0. 

Joensuulaget Karjala Rugby Club var det enda laget som i något skede hade värdarna i gungning.

Då steg Antti Ansas fram och jagade ikapp en bortsparkad boll och ökade ledningen för hemmalaget med en soloräd. Resten av matchen körde Shamrocks autopilot och kunde anteckna en till seger med 22–5.

Också Helsinki Rugby Club var en munsbit för det hungriga hemmalaget. I den matchen imponerade storväxta Marko Partanen stort. Han agerade mänsklig ångvält och lämnade få storstadsbor stående. Det blev också två mål för Tolkisbon.

– När spänningen börjar avta löper spelet bättre. Också stora killar faller med rätt teknik, säger Partanen.

Partanen är ett nytt ansikte i Shamrocks manskap. Med en bakgrund inom simning och brasiliansk jujutsu har 21-åringen anspassat sig snabbt till sporten.

Ketchupeffekt är det ord som bäst beskriver den sista matchen  mot Kotka Griffins. Det blev brakseger med hela 77–0.