KHL äter upp Jokerit

Jokerit spelar KHL-hockey säsongen 2014-2015. Hjallis Harkimo fortsätter som Jokerits ägare medan Hartwallarenan säljs.

Jokeritägaren Harry "Hjallis" Harkimo släppte den största hockeybomben sedan VM-guldet 2011.

Helsingforsklubben fortsätter spela i FM-ligan nästa säsong men övergår till den multinationella KHL-ligan för säsongen 2014-2015.

– Jag har försökt utveckla Jokerit så mycket som möjligt under min tid som ägare. KHL är det bästa alternativet med tanke på framtiden, säger Harkimo

– Vårt mål är inte bara att delta. Vi vill också vinna ligan någon gång i framtiden.


Stor finansiell satsning

Hartwallarenan övergår i finskrysk ägo. Oljemiljardören Gennadij Timtjenko och affärsfamiljen Rotenberg har köpt arenan för en okänd summa. Både Timtjenko och medlemmarna av Rotenbergfamiljen har finländskt medborgarskap.

Jokerit förblir i Harkimos ägo, men Timtjenko och familjen Rotenberg har möjlighet att köpa delar av klubben i framtiden. Harkimo kommer agera som VD för Jokerit och konsult för Hartwallarenan.

Då Jokerit ska kämpa i tuffa och penningstinna KHL innebär det att budgeten skjuter i taket. Jokeritkaptenen Ossi Väänänen ser fram emot en framtid i KHL.
– Det här är en jättebra grej. Det är ett naturligt steg och bra för klubben.

Bakslag för FM-ligan

Då den multinationella hockeyligan KHL fortsätter sin aggressiva expansion utanför Rysslands gränser är det på bekostnad av FM-ligan

Då kassakon Jokerit lämnar för grönare betesmarker i öst är det som en dolk i ryggen för FM-ligan. Snart kommer derbymatcher mot ärkerivalen HIFK vara ett minne blott.

Det kommer att spelas tuffare matcher i Helsingfors men Jokeritfansen får betydligt längre resor till bortamatcherna, som kan spelas bland annat i Kazakstan och Vitryssland.

- Det är en stor möjlighet för fansen. Finländska fans kan besöka Sankt Petersburg för matcher och tvärtom. Det finns stor synergipotential, säger 32-åriga Roman Rotenberg.