Partanen redo för FM-ligan

Tidigare i år valdes Mika Partanen till årets nykomling i Mestis. Nu är tjugoåringen redo för en plats HIFK:s ligamanskap.

I fjol höst såg det inte ut att bli mycket speltid i HIFK:s representationslag för Tolkisgrabben Mika Partanen. Då packade han pick och pack och hoppade på tåget till S:t Michels för spel i Mestislaget Jukurit.

– Jag var helt enkelt inte tillräckligt bra för HIFK. Det skulle inte ha blivit många minuter speltid i HIFK, säger Partanen.

I stället för bänken i Tölö blev det isen och succé i St: Michels. Anfallaren stortrivdes och stod för 20+18=38 poäng på 47 matcher. Ifall Partanen hade spelat mer i power play hade det säkert blivit fler protokollnoteringar.

– Lagandan var på topp. Bara trevliga killar spelar i Jukurit.

Partanen spelade så bra att han tilldelades Petri Varis-priset för årets nykomling. Priset kom inte som någon överraskning om man får tro mannen själv.

– Det var ju klart att jag skulle få priset, säger Partanen och flinar.

Jukurit var bäst i Mestis förra säsongen och fick lyfta pokalen. I ligakvalet mot Ilves blev det ändå stopp.

– Målgörandet fungerade inte. Jag led av en magmuskelskada och var inte hundraprocentig. Läkare förbjöd mig från att spela den femte matchen.

Mer mogen

De stabila prestationerna under säsongen fick HIFK-ledningen att öppna ögonen. Partanen har skrivit på ett nytt ettårigt kontrakt med klubben.

– Nu är jag psykiskt starkare och färdig för ligan.

Vilken roll målgöraren kommer ha i Tölöklubbens ligalag är ännu ett frågetecken. Partanen får i varje fall en rejäl chans att visa vad han går för.

– Jag känner ingen press men har inte heller någon aning om vilken min roll kommer att vara.

I ligakvalet var Jukurit inte spelmässigt mycket sämre än FM-ligalaget Ilves. Det krävs alltså ingen större omställning inför den nya utmaningen.

– Det är ingen stor skillnad mellan Mestis och FM-ligan. De bästa spelarna i Mestis håller definitivt ligaklass.