Jussi Veikkanen drar Paavo Paajanen och de andra upp för Kerkobacken./Foto: Mikael Grönroos

Paavo Paajanen spurtsnabbast i Borgåloppet

Paavo Paajanen från TWD-Länken var snabbast i spurten i årets Borgålopp. Kouvolacyklisten hade mest krut i benet efter 170 kilometer i snabbt tempo.

– Det började kännas tungt på slutet när man cyklat i täten hela dagen, säger Paajanen.
Man höll god fart på från början och relativt tidigt ryckte en tätgrupp som på de två sista av de sju 20-kilometersvarven till Kerko drog upp en betryggande lucka till huvudklungan. På slutet var det sju cyklister som höll ihop ännu när man närmade sig upploppet.
Den konkurrent som Paajanen höll ögonen på var Marek Salermo som är en erkänt duktig spurtare och som hängde med i Paajanens tempo trots rymningsförsök.
– jag visste att han var starkast av de övriga i gruppen. När jag inte fick honom att släppa så var jag tvungen att vänta till spurten.
När cyklisterna svängde upp på Kvarnbergsgatan var det trion Paajanen, Salermo och Mikko Kejo som gjorde upp om segern.

Lepistö snabbaste dam – igen

I damklassen heter segraren icke helt oväntat Lotta Lepistö. Den regerande finländska mästarinnan tog sin femte titel i rad och sjätte sammanlagt.
– Det var en bra tävling i dag. Det harmar lite att de sextonåriga pojkarna körde med damerna eftersom de lyckades torpedera alla utbrytningsförsök.
Skulle hon få bestämma så skulle damerna åka en längre sträcka än 60 kilometer.
– Det var förbi på en och en halv timme. Det är helt annat än killarna som kör 170 kilometer.
Efter Borgåloppet riktar Lepistö blicken mot Europa och internationella tävlingar.
– Vilka lopp det blir är inte klart ännu, får se, vissa planer har jag, säger Lepistö som menar att internationell erfarenhet är livsviktigt för att kunna utvecklas till en cýklist av internationell nivå.

Mer om Borgåloppet i tisdagens Borgåbladet