I bandykretsar är påven synonymt med Antti Parviainen. Lugnet på ytan brukar ibland brytas och Parvianen är inte ovan med att åka på avstängningar.

Antti Parviainen ska träna landslaget

BORGÅ. Bandylangslaget får tränare från Borgå. Antti Parviainen ska föra Finland upp på medaljpallen igen.

Bandy


Borgå Akilles tränare Antti Parviainen har valts till tränare för herrarnas bandylandslag för de två kommande säsongerna. Parviainen har skrivit på ett tvåårigt kontrakt med bandyförbundet. Senast Parviainen tränade Finland var 1999 när laget tog silver i VM i Arkhangelsk. Sejouren som landslagstränare är den tredje för Parviainen.

Parviainen har stora utmaningar framför sig, i vinterns VM i Sverige förlorade de blåvita först semifinalen mot Sverige med 2-10 och därefter ännu bronsmatchen mot Kazakstan med 3-4.

– Förra VM visade att vi har ett bra lag men att konkurrensen i bandy hela tiden hårdnar. Kazakstan, Norge och USA har fått ett lyft och börjat utmana Finland och de två stora, Sverige och Ryssland, är alltid hårda, säger Parviainen.

Han påpekar att Finland under mitten av 00-talet lyckades utmana de två stora. Nu skulle det gälla att först och främst ta in sig på medaljplats efter två VM som slutat med förlust i semifinal och bronsmatch.

–Vi måste se till att vi är bäst i den gruppen (Finland, USA, Norge, Kazakstan).

Drabbar VM-pausen

Under de senaste säsongerna har landslaget tränats av Tommy Österberg. Parviainen tänker ta vid där Österberg slutade.

– Under hans tid har man kört in försvars- och anfallsspelet och meningen är att fortsätta det arbetet och utveckla laget.

Österberg är till vardags tränare i Sverige vilket har betytt en del resande för honom och dessutom krävts mycket jobb för att hålla koll på de finländska spelarna. För Parviainen innebär det nya tränaruppdraget att han är tvungen att dela sin tid mellan Akilles och landslaget.

– Det är trots allt kanske enklare att jobba med Finland som bas. Jag har gått igenom alla detaljer med Akilles och det mest utmanande kommer att bli VM-pausen, säger Parviainen.

VM-pausen har i allmänhet utnyttjats till finslipning av formen inför ligans avgörande matcher. Nästa säsong är Borgålaget tvunget att toppa formen utan sin chefstränare.

Tidig säsongsstart

Parviainen menar att landslaget nu är inne i ett skede där de äldre spelarnas erfarenhet möter de yngre spelarnas utveckling. I klartext betyder det att det är dags för den yngre generationen att ta ett större ansvar.

– Vi har bra spelare på kommande i U23-landslaget. De kommer först att koncentrera sig på sitt eget VM i december men en del kommer säkert redan den kommande säsongen att ta en plats i A-landslaget, säger Parvianen.

De första landskamperna spelar Parviainens landslag i september i Sverige.

– Det är första gången landslagssäsongen kommer att inledas i början av september, laget måste börja formas redan vid midsommar, säger Parviainen.

Det handlar också om att bandyn i Sverige, och delvis i Ryssland, håller på att flytta in under tak. Frågan är huruvida Parviainens landslag ska kunna ta steget upp och utmana svenskarna och ryssarna utan möjligheten att träna och spela på stor i inomhus i hemlandet.

– För framtida behov skulle finländsk issport nog behöva minst en eller två hallar, säger Parviainen.