Brad de Veluwe lyckades till slut ta andra platsen efter italienska Nesta Effe / Foto: Mikael Grönroos.

Brad spurtade till tvåa

ESBO. Supertravaren från Sibbo, Brad de Veluwe tog en meriterande andra plats i lördagens Finlandialopp i Vermo. Placeringen bakom italienska Nesta Effe var resultatet efter en ursinnig spurt.

Efter storsegern i treåringsloppet Orsi Magnelli i Milano för ett och ett halvt år sedan har den finländska travsportens blickar varit riktade mot Brad de Veluwe och frågan man ställt sig är om hingsten är ett stjärnskott eller om den kommer att gå till historien som en av de stora finländska travarna.
Efter lördagens andra plats efter Nesta Effe är den frågan besvarad, åtminstone delvis. Brad hör till den absoluta eliten.
– Det här var en riktigt bra internationell debut. En seger skulle förstås ha varit kul men jag är nöjd med det här, säger kusken Tuomas Korvenoja.
Brad startade från andra ledet men när startbilen drog ifrån lämnade sig Brad bakom konkurrenterna, i en position som den aldrig tidigare varit i. I allmänhet har Brad de Veluwe sett till att ta täten genast, och hålla den ända in i mål.
– Tidigare har den hållit sig bakom i högst hundra meter. Det här var den första gången den hölls bakom ryggen genom nästan hela loppet, säger Korvenoja.
Brads slutspurt var övertygande. Ännu ett halvt varv före mål låg den sist och när Korvenoja i kurvan försökte få den att gå till anfall verkade det som om den inte alls var med på noterna.
– Jag drog in den tillbaks och lät Roberto (Vecchione) fara iväg.
Under upploppet passerade Brad alla andra utom Nesta Effe.
Andra platsen är den andra i följd för Brad och båda gångerna har segern gått till den italienska Nesta Effe med Roberto Vecchione vid tömmarna.
Om fyra veckor körs Elitloppet på Solvalla i Stockholm. Huruvida Brad de Veluwe kommer att finnas i startfältet är ännu inte beslutat.