Brad de Veluwe glänste i årsdebuten

HELSINGFORS. Sibbohingsten Brad de Veluwe infriade förväntningarna i sin årsdebut. Brad de Veluwe kontrollerade händelserna från start till mål i lördagens Helsingforslopp.

Sibbohingsten Brad de Veluwe infriade förväntningarna i sin årsdebut. Brad de Veluwe kontrollerade händelserna från start till mål i lördagens Helsingforslopp (1 609 meter) i Vermo och noterades för fina segertiden 12,7a.


Över 4 000 åskådare hade tagit sig till travbanan i Vermo för att se Brad de Veluwe göra sin första start under 5-årssäsongen. Efter en blixtrande start och en vass avslutning lämnade Brad de Veluwe konkurrenterna bakom sig med klar marginal.

- Jag var egentligen inte alls nervös eftersom jag litade på Brad hela tiden och hästen dessutom såg otroligt fin ut i uppvärmningen, säger tränaren Tuomas Korvenoja, som på grund av nyckelbensskada den här gången fick följa med loppet från depån.

– Brad tog en enkel seger och kusken behövde inte ens rycka loss örontussarna. Hästen fick precis det lopp vi var ute efter i det här skedet av säsongen, säger Korvenoja.

Forss imponerad

Kusken Mika Forss var djupt imponerad efter loppet.

– Hästen kändes jättefin och ryckte hur lätt som helst ifrån de närmaste utmanarna på upploppet. Jag har kört många fina hästar i min karriär, men månne inte Brad de Veluwe är den bästa av alla. Helt otroligt, berättar Forss.

Lördagens seger i Vermo gav 10 000 euro i prispengar åt den av familjen Ingman ägda superhingsten. Även om loppet gick helt enligt planerna har inga beslut beträffande fortsättningen fattats.

– Vi låter hästen återhämta sig i lugn och ro och besluter sedan om var och när följande start kommer att ske. Finlandialoppet i slutet av april står troligtvis på programmet om inget oväntat inträffar, säger Korvenoja.

Mot Elitloppet?

Insatsen i det kommande Finlandialoppet är i sin tur direkt avgörande med tanke på fortsättningen av säsongen. Då tänker man närmast på Elitloppet i Sverige, som i slutet av maj samlar hela den europeiska sprinterliten till Solvallabanan.

- På längre distanser saknar Brad ännu rutin, men på sprinterdistans klarar hästen sig redan mot alla de bästa i Europa, säger Korvenoja.

På basen av den kommentaren är det mer än troligt att Brad de Veluwe ses i Elitloppet redan i år.