Brad de Veluwe är en lekfull pojke i hemmahagen men ägaren Anders Ingman berättar att den vet vad som gäller då det är dags att tävla. Foto: Kristoffer Åberg

Brad tar sats mot världstoppen

Europas bästa fyraåring år 2012, superhingsten Brad de Veluwe från Sibbo, gör årsdebut i Helsingforsloppet nu på lördag.

SIBBO. - Vi har fått en bra startspår (spår 2) och om allt går planenligt så leder Brad loppet från start till mål, säger Anders Ingman, som äger hästen tillsammans med sin syster Ulrica Holmgren.
Helsingforsloppet (1 609 meter med autostart) avgörs på landets huvudbana i Vermo nästa lördag. Värsta opponenter i loppet är bland andra Risto Airaksinens Beatasine och Carmel med Mauri Jaara i sulkyn.
– Det är klart att man måste ha en viss respekt för motståndarna, men jag hoppas att Brad kan göra en bra prestation och samtidigt ger ett rejält formbesked, säger Ingman.
Eftersom Brad de Veluwes tränare och normala körsven Tuomas Korvenoja åkte omkull i slalombacken med ett nyckelbensbrott som påföljd kommer Mika Forss att vikariera Korvenoja i sulkyn och köra hästen för första gången.
– Forss är en av landets bästa travkuskar med en enkel och travsäker körstil. Jag tror inte kuskbytet har någon betydelse på Brads insats i loppet, säger Ingman.
Att kunna inleda femårssäsongen på hemmaplan är naturligtvis en fördel. Troligtvis kommer Brad de Veluwe att göra även sin andra start för säsongen i hemlandet.
– Om Brad på lördagen ger det formbesked vi är ute efter så kommer hästen med stor sannolikhet att ses även i Finlandialoppet i slutet av april.
Och efter det? Har familjen Ingmans guldklimp chans att göra sig gällande i Elitloppet i Sverige som i traditionsenlig stil avgörs i slutet av maj?
– Vi hoppas att Brad i något skede av karriären kan visa att han klarar sig i den yttersta internationella eliten. Vi vill inte med våld få med hästen i Elitloppet om vi inte anser att den är redo, men vi hoppas ju i tysthet att Brad nu är mogen för utmaningen, säger Ingman.
Brad de Veluwe har bakom sig en fantastisk fyraårssäsong med bland annat världsrekord för fyraåriga hingstar på tusenmetersbana. Dessutom blev det segrar i Stora Finländska Derbyt i början av september samt som pricken på i:et en förstaplats i UET:s GP-final i Gelsenkirchen tre veckor senare.
– Det gick nog kanske till och med lite bättre än förväntat, medger Ingman.
I säsongens sista tävling, Grosser Preis von Deutschland i medlet av oktober, fick Brad de Veluwe nöja sig med en andra plats.
– Hästen var kanske lite sliten efter en lång säsong och inte frisk till hundra procent. Av de här orsakerna valde vi att låta hästen ta en välförtjänt vinterpaus i stället för att avsluta säsongen i Paris en och en halv månad senare, berättar Ingman.
Under vintermånaderna har Brad de Veluwe tränat enligt samma mönster som tidigare.
– Det blir ungefär sex träningspass per vecka bestående av två pass med intervallträning, två lättare pass i joggingtempo och två pass bara i gångfart. Faktum är att hästar behöver träna betydligt mindre än vi människor.
Då Borgåbladet på onsdagen möter Brad de Veluwe i hemmahagen i Massby står det direkt klart att det handlar om en lekfull gosse med glimten i ögat. Brad försöker direkt nafsa mössan av sin ägare och visar upp sig för både fotograf och reporter genom att ställa sig på bakbenen.
– Här hemma är Brad en lekfull pojke men då det drar ihop sig till tävling är han ett proffs som vet exakt vad som gäller.
Brad de Veluwe är för övrigt en nybliven pappa. Den 15 mars fölade stoet Val Lee Virtue ett stoföl i Danmark och ytterligare två andra föl efter Brad väntas komma till världen i år.
– Det blir med andra ord ingen pappaledighet för Brad eftersom han ska tävla på lördag.
Brad de Veluwe har faktiskt en halvsyster i Demi de Veluwe, som nu är tre år gammal och befinner sig i Timo Nurmos träning i Sverige.
– Troligtvis kommer hästen att stanna i Sverige för att träna och tävla.
I familjen Ingmans stall i Massby finns för tillfället 37 hästar. Det är Tuomas Korvenoja som hyr stallet av familjen och han tränar många andra travhästar än bara storstjärnan Brad de Veluwe.
– En normal dag på stallet inleds kl.6 på morgonen då hästarna får mat och avslutas ungefär tolv timmar senare. Om det har varit tävling brukar dagen avslutas först ungefär vid midnatt, berättar Anders Ingman.
Helsingforsloppet på lördag körs för övrigt som elfte start i tävlingarna, som inleds kl.15. Loppets beräknade starttid är 18.47 för alla intresserade som vill se Brad de Veluwe live.