Tomi Tukiainen hinner först fram för att gratulera Matti Vainio (89) för 4-1-målet. Foto: Mikael Grönroos

Borgåseger bäddar för thriller i Berghäll

BORGÅ. Akilles är nu en seger från bandyligafinal. I Borgå. I den andra semifinalen besegrade Akilles HIFK med 7-2 (3-1) och sköt fram avgörandet till söndagen. Samtidigt slog Narukerä förhandsfavoriten till guldet, Kampparit, med 4-3 och tog sig till finalen nästa lördag.

Matchen inleddes på sämsta möjliga sätt för hemmalaget när Timo Arjanko efter en minut och tjugo sekunder gjorde 0-1.
Men Akilles kom igen och nästan exakt tio minuter senare utjämnade Pavel Frants matchen. Efter Frants mål gav Akilles inte mera över ledningen till HIFK.
Trots det tidiga ledningsmålet för HIFK var Akilles det klart bättre laget under nästa hela matchen.

Efter Juuso Joohanssons 2-1-mål i en kaotisk situation och Andreas Flincks 3-1 på en kalasträff på hörna var Akilles stadigt i förarsätet. HIFK försökte störa Akilles spel genom att använda sina klubbor på gränsen till det tillåtna men Akillesspelarna lät sig inte denna gång provoceras, medvetna om den avstängning till säsongens slut som Timo Loukkola drog på sig efter att han hämnats ett slag som knäckte ett av hans finger.

Matti Vainios 4-1 på hörna tjugo minuter före sluttet var matchens kanske viktigaste mål, av en spelare som gjorde en av sina bästa matcher under säsongen.
– Ibland träffar man rätt med stängda ögon och så hårt slag som det är möjligt, säger Vainio.
Han spelade fram sig själv och sina lagkamrater till flera bra situationer. Ändå var det försvaret som bäddade för Akillessegern menar Vainio.
– Hela laget försvarade mycket bra i dag och den vägen fick vi flera bra kontringar.
Aku Ojanens reduceringsmål gav endast en kort stund av hopp för HIFK. Andreas Flinck punkterade i praktiken matchen med sitt 5-2-mål på en snygg passning av Frants. Rasmus Lindqvist gjorde 6-2 efter en snygg soloräd och Flinck fullbordade sitt hat trick i slutminuterna.