Huomenta, god morgon!

Vi har vaknat till svenska dagen och redaktionen vill passa på att hälsa och de finskspråkiga läsare vi har en riktigt god morgon, eli hyvää huomenta ja hyvää ruotsalaisuuden päivää!

En kort titt på historien bakom firandet av den svenska dagen, dagen instiftades av Svenska folkpartiet och firades första gången år 1908. Axel Lille, Svenska folkpartiets grundare skrev, 6.11.1908, följande;

Gustaf II Adolf är vår historias största minne, väl värt att bliva den medelpunkt, kring vilken Finlands svenska befolkning skrider till samling på en dag, då denna ur sina hävder vill hämta nytt mod och nya krafter i striden för sin rätt att vara sig själv, att bevara sin nationalitet.

Skulle Lille se oss i dag skulle han kanske glädjas över att vi än i dag skrider till samling, för visst gör vi det. Otaliga är de fester som ordnas dagen till ära. Svenska dagens huvudfest, arrangerad av Folktinget, ordnas i Korsholm i Österbotten, festtalare i Korsholm är Paavo Lipponen, en erkänd försvarare av det finlandssvenska i Finland.

Borgåbladet och Vega Östnyland firar genom att inleda en av de största finlandssvenska traditionerna, i tidningen presenteras de unga flickor som ställer upp som kandidater i Borgåbygdens lucia i år.

En av kandidaterna berättade att hon pratat med sina finskspråkiga vänner om luciatraditionen och då fått lära sig att vännerna på den andra sidan språkgränsen inte hade någon aning om vad den här lucian egentligen handlar om. Visst hade de finskspråkiga vännerna uppfattat något om en kvinna med ljus på huvudet, men själva traditionen visste de inget om.
Lucia, som för de flesta av oss finlandssvenskar är så självklar, via tradition vet de flesta av oss varför vi firar lucia och vad vi tillskrivit traditionen i våra egna liv.

Puhutaan ruotsia ja pidetään kivaa (sv. ungefär Låt oss prata svenska och ha kul) är Saska Saarikoskis tes bakom den svenska dag Helsingin Sanomat firar i dag. Saarikoski, journalist på Helsingin Sanomat, är en av dem som i den pågående språkdebatten aktivt tagit ställning för det finlandssvenska i Finland.

I Sanomahuset i Helsingfors pratar man bara svenska i dag, det samtidigt som man bjuder in läsare till att delta i ett svenskt program som pågår hela dagen. Marthorna undervisar i stickning och virkning på svenska, det utlovas rapmusik på svenska och hela dagen kommer att avrundas i svensk allsång.

Ett inbjudande förverkligande av det som till pappers heter Helsingin Sanomat vill på detta sätt påverka den pågående språkdebatten på ett positivt sätt.

Man frågar sig om vi finlandssvenskar är lika inbjudande i vårt firande av svenska dagen?

Utan att på något sätt kritisera Paavo Lipponen som festtalare på huvudfesten, han är en god talare, men man kunde också bjudit in någon som inte är en erkänd försvarare av oss för att tala.

Vi är, på finlandssvenskt håll, väldigt måna om - till och med kräver - att den finskspråkiga majoriteten ska se oss, erkänna oss och kanske till och med fira svenska dagen till vår ära. Det minsta vi kan göra är att göra våra fester och traditioner så öppna som möjligt.

Hyviä lukuhetkiä och trevlig svenska dagen!