Samhällets käglor

I ekonomiskt svåra tider blir det i något skede så att man med ljus och lykta söker de goda nyheterna. Man vänder på varje sten för att hitta något positivt, något som kanske kunde innebära en ljusning och för en själv, för arbetsplatsen, kanske till och med för nationen.

Under veckoslutet hittade den finländska pressen en positiv nyhet. Man, eller vi, föll som furor då vi insåg att fransmännen fallit pladask för en finländsk uppfinning. Än en gång är det frågan om spelbranschen som gör sig gällande, det finska spelet Mölkky har upptäckts av fransmännen. I stället för att låta petanquebollarna rulla längs gruset i de franska parkerna är det nu träklossar som flyger omkull.

Äntligen en positiv nyhet, suckar vi finländare och pöser lite stolt i soffan då ser fransmännen göra sig lustiga över det totalt omöjliga namnet på spelet de spelar. Att det är omöjligt att uttala Mölkky på franska är något både vi och fransmännen låter passera i det ögonblicket. I det ögonblick vi äntligen finns på kartan igen, kanske Mölkky är vår nyckel till en ljusnande framtid?
Originalmölkkyn produceras i Tuoterengas smedjor, Tuoterengas är en del av utbildningscentralen i Päijänne-Tavastland. Tuoterengas sysselsätter långtidsarbetslösa och personer som ligger i riskzonen för att bli utstötta. Den stora franska efterfrågan på spelet Mölkky innebär att personer sysselsatta av Tuoterengas svarvar käglor för brinnkära livet. En lönsam business för Tuoterengas som inte är tvungna att ersätta de personer som produceras spelat i form av någon regelrätt lön.

Det är alltså fråga om en positiv nyhet med ett negativt inslag. Som läsare av nyheten om Mölkkys framfart i Frankrike kan man välja att bara se framgången eller att förundras över det faktum att arbete inte alla gånger kallas arbete utan sysselsättning och innebär betydligt billigare produktion. Det som gör att man i fråga om Mölkky kanske vill problematisera skillnaden mellan arbete och sysselsättning är att det åtminstone för tillfället ser ut som om Mölkky säljer så bra att det faktiskt är ett riktigt jobb att svarva tillräckligt mycket käglor.

Det är möjligt att fortsätta dela upp i bra och mindre bra då man bortser från Mölkky och fokuserar på sysselsättningen.

Att långtidsarbetslösa eller personer som riskerar falla utanför samhällets trygga famn kan vävas in i en vardag med betydelse är positivt, för många är det avgörande att ha en uppgift att utföra varje dag.

För en del av de som är sysselsatta av samhället kan uppgiften innebära nyckeln till ett riktigt jobb, ett riktigt jobb med en riktig lön. Det negativa med sysselsättning av det här slaget är att den i värsta fall förhindrar att fler riktiga arbetsplatser skapas.

Att kommunerna sysselsätter en del av invånarna i stället för att erbjuda dem arbete är vardag, men om också företag i allt större utsträckning börjar anlita om inte gratis, så betydligt billigare arbetskraft genom sysselsättningsåtgärder talar vi om en dubbel arbetskraft.

I värsta fall kan två personer som arbetar med precis samma utgift i ett företag leva i två vitt skilda världar, den ena som arbetstagare och den andra som sysselsatt.

Om Mölkkynyheten är positiv eller negativ, det måste man själv avgöra.