I krig och kärlek

I krig och kärlek är allt tillåtet. Ett gammalt svenskt ordspråk. Krig och kärlek är det kanske inte direkt fråga om, men visst är det en kamp föräldrarna till barnen i Gammelbacka skola för.

Visst kan det kallas någon form av kärlek, orsaken till varför föräldrar och andra tar strid för sin skola hänger ihop med att de uppskattar skolan, känner varmt för den.

Utredningen som gäller det svenska skolnätet I Borgå presenterades i början av oktober och föräldrar, släktingar och byaktiva har aktiverat sig i fråga om de skolor som föreslås stängas.

Elever, föräldrar och stödföreningar debatterar för sina skolor genom insändare i tidningarna. I insändarna informerar de som kämpar för att just deras skola ska få fortsätta om diskussioner på internet, om namninsamlingar och andra aktiviteter man kan delta i för att trygga de hotade skolorna.

De som fajtas mest högljutt just nu är Team Gammelbacka skola.

För den som inte berörs direkt av skolnätsutredningen är det kanske svårt att förstå bestörtningen bakom beslutet om just Gammelbacka skola. En förklaring finns i det faktum att föräldrar med barn i Gammelbacka skola i färskt minne har det de upplever som ett löfte de upplever att de fått, Lotta Hällström skriver i en insändare (Bbl 16.10):

Ännu för ett par år sedan meddelade den svenska utbildningsdirektören Rikard Lindström att Gammelbacka skola kommer att kvarstå även om Västra Enhetsskolan byggs. Nu ser man plötsligt inga andra alternativ än att stänga skolan i Gammelbacka? Hur kortsiktig är utbildningspolitiken i Borgå egentligen?

För att få stöd i sin kamp har de aktiva i frågan om Gammelbacka skola startat en namninsamling på adressit.com, Gammelbacka skola hade på tisdagen drygt 660 underskrifter, siktet är ställt på åtminstone 2000 namn.

Också i övrigt har de som försvarar Gammelbacka skola valt att använda de sociala medierna i sin kamp för skolan. På Facebook har det grundats en grupp under namnet Borgå kan fortsätta vara drömmarnas hemstad, drygt 160 personer hade på tisdagen gillat sidan.  På sidan pågår en diskussion om skolan, på sidan fästs artiklar om Gammelbacka skola som funnits i pressen.

Det senaste i längan av påhittighet för att ge ärendet uppmärksamhet är en så kallad Hitler-video, videon är upplagd på Youtube. Hitler-filmer har under de senaste åren använts för att parodiera samhällsfenomen också i Svenskfinland och har i många fall uppmärksammats stort.

Orsaken till varför en del av filmerna fungerat har berott på att det Hitler "uttalat" sig om inte varit så allvarligt samt att en del av dem faktiskt varit roliga och också på grund av att betraktaren förstått att "nyheten" inte varit av allvarlig karaktär.

Att Hitler "reagerar" på att Gammelbacka skola föreslås stängas är inte roligt. Skrattet stannar i halsen då man gör kopplingen till de små barnen som går i Gammelbacka skola. Föräldern

Carl-Oskar Wickström säger för Vega Östnyland (29.10) att lite humor måste man också kunna ta till i kampen.

I de flesta fall någon först använt sig av nazikortet för att i följande stund förklara att det var humoristiskt menat, har det slutat dåligt.