När öarna flyter

Mitt i rötmånaden gav ön Kuplus sig av. Den rymde under natten med alla sina 80 kvadratmeter, gräs och alar och låg morgonen därpå i grannarnas strand i sjön Juojärvi i Norra Karelen.

Allting flyter numera. Även öar.

Det finns knappast någon som hade trott att Statsjärnvägarna en dag skulle flyta. Eller att en stor del av hälsovården i Finland skulle flyta. Att det vi trodde var finländsk grund, egendom och fast mark skulle flyta löst på marknaden och vara till salu.

Men så är det. Enligt Kauppalehti (KL 30.7) är hälsoföretaget Terveystalo igen till salu. Bolaget är involverat i den offentliga hälsovården i 300 finländska kommuner. Efter fyra år vill det brittiska investeringsbolaget Bridgepoint nu sälja ut.

Siffrorna kring är lätta att minnas. År 2009 betalade Bridgepoint 300 miljoner euro för Terveystalo, samma 300 miljoner omsätter bolaget årligen, dock utan att ge vinst.

Så nu sägs andra investeringsbolag och vårdkoncerner ge bud på det. Terveystalo har under ett årtionde köpt upp 130 vård- och läkarföretag i Finland och är landets femtonde i ordningen största arbetsgivare.

Det är inte svårt att föreställa sig hur svenska, brittiska och amerikanska investerare just nu får överskådlig information om hurudana kommunala beslutsfattare och fullmäktigen man får "på köpet" när man köper Terveystalo.

Det är de som i sista hand betalar; deras beslut att köpa vårdtjänster för skattemedel bidrar till vinsten.

I själva verket är mycket journalistiskt arbete ogjort ifråga om hur regeringens social- och hälsovårdsreform också i kulisserna har tagit intryck av det internationella riskkapitalets och vårdfinansens scenarier för Finland.

Någonstans bör det ju intressera företag som EQT Partners i Stockholm, CVC Capital i Luxemburg och Bain Capital i Boston – de har nämnts som Terveystalos tänkbara köpare – hur mycket pengar det finns att kratta hem på offentlig finländsk vård.

Nu ska man inte vara folkhemskonservativ och vårdkommunist heller och säga att det var bättre förr.

Naturligtvis kan de nya vårdföretagen med sitt företagsekonomiska tänkande också sköta saker och ting effektivare, uppfinningsrikare och snabbare. Bridgepoint har investerat 120 miljoner euro i Terveystalo och finländsk hälsovård. Det är naturligtvis för att få utdelning på det, men ändå.

"Så Bridgepoint har räddat finländska jobb", skriver Kauppalehtis man, men han har redan förlorat sig i investmentvärldens fraser. Frågan är inte om investerarna har räddat finländska jobb, utan om de har räddat finländska människors liv och hälsa.

Vårdföretag anlitas överallt. Frågan är inte enbart om de ger god vård till gott pris. Frågan är också om kommunen kommer vidare den dag en investmentfond har beslutat lägga ner och sluta sälja vårdtjänster, för att de inte ger utdelning.

– – –

Senare kom Norra Karelens räddningsverk till platsen. Med en kraftigare arbetsbåt bogserades ön hem tillbaka. Kuplus var egentligen bara naturlig liten torvflotte. Den förtöjdes med rep och senare skulle markägarna påla fast ön där den hörde hemma.

Det finns saker som inte ska flyta omkring hur som helst.