Det livsfarliga vattnet

"När barn ramlar i vatten kommer de inte skrika. De kommer inte fäkta med armarna i de flesta fall utan bara börja andas in vatten och sjunka, eller flyta med huvudet nedåt."

I pressklippen presenterades på tisdagen (Bbl 18.6) ett kort utdrag ur Doktor Cecilias blogginlägg "Det livsfarliga vattnet". Bloggen, som fokuserar på barn, barnsjukdomar och vård av barn, drivs av bland andra barnläkaren Cecilia Chrapkowska.

Blogginlägget om det livsfarliga vattnet, med fokus på hur man skall handskas med barn vid vatten, är högaktuellt. I Finland, just inför den stundande högtiden, med dystra förtecken.

Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund för statistik över antalet drunkningsolyckor i vårt land och rapporterar specifikt också om antalet drunkningsolyckor som inträffar under midsommarhelgen. Statistiken går tillbaka till år 1994 och en genomläsning ger vid handen att i snitt drunknar 8,9 personer under midsommarfirandet i Finland. Två riktigt dystra år sticker ut i statistiken, under midsomrarna 1989 och 1995 drunknade 19 personer och år 1999 drunknade 20 personer under midsommar.

Rapporteringen kring drunkningsolyckorna och de kampanjer som görs kring sjövettet ser ut att leda till någon form av resultat, under 2000-talet har antalet drunknade under midsommaren hållits vid eller under tio, bäst ser statistiken ut år 2011 då två personer miste livet i vattnet.

FSL redogör också för regional spridning på drunkningsolyckorna som inträffat under midsommaren, den regionala rapporteringen går tillbaka till år 2005. I Nyland har två personer drunknat under midsommaren under perioden 2005-2012.

Också projektet "Förnuftigt på sjön" gör sitt bästa för att drunkningsolyckor skall kunna undvikas, inför midsommaren vill bland annat Finlands Sjöräddningssällskap påminna oss det mest elementära, att det hjälper om vi använder sunt förnuft och flytväst. Att vi inte skall överskatta vår simkunskap eller tro att vi kan överlista ett oväder. Och sist av allt, spriten. Håll dig till vatten om du skall ut på vattnet, lyder den enkla uppmaningen i handboken "Förnuftigt på sjön".

Vatten? För många midsommarfirare är spriten viktigare än de sju blommorna ogifta romantiker lägger under kudden under midsommarnatten. För att göra en återkoppling till Doktor Cecilia och hennes direktiv för barn vid vatten, fulla fullvuxna drunkar minst lika lätt som små barn.
Som en påminnelse, för att citera den svenska barnläkaren: det räcker med lite vatten för att en människa skall drunkna. Barn - och också fullvuxna - drunknar ofta tyst, var alltså uppmärksam. Se till att en fullvuxen - i det här fallet gärna en nykter sådan - ansvarar för övervakningen då man vistas vid vatten.

Den onyktra kompisen kommer inte att bli glad då du förbjuder honom eller henne från att ta en simtur, men vid sina sinnens fulla bruk kan du kanske få ett tack. Förutsatt att du fick ett stopp på kompisen och denne överlevde midsommarfirandet.

För er som i dag kommer att köra ut till sommarstugan eller landet också ett visdomsord på vägen; det är bättre att komma fram lite för sent än att inte komma fram alls. Ta det lugnt också i biltrafiken.