Det offentliga blir historia

Det var en liten markering, men ändå. Borgå stad tog till det ovanliga greppet att slå näven i bordet framför dotterbolaget Borgå A-bostäder. Staden äger bolaget till 100 procent och utfärdade ett sällsynt koncerndirektiv så att A-ledningen skulle lyda ägaren i en fråga.

Stadsstyrelsens vice ordförande, och bolagets styrelsemedlem, Jarmo Grönman (Saml) säger till Borgåbladet att han inte vill kommentera vad som är på gång "eftersom bolaget är ett aktiebolag".

Så flyter samhällslivets sektorer i all sin enkelhet ihop i nya kombinationer. Den kommunala övervakaren Grönman väljer affärshemligheten när han kan.

I den offentliga sektorn sköts allt mera under affärsmässiga principer, av kommunala aktiebolag, affärsverk och företag, till vilka man helt privatiserat hela samhällsfunktioner. Det ruckar på vår gamla uppfattning om det tydliga samhället, som en gång var uppdelat i statligt, kommunalt och "privat" – det senaste betydde kommersiell verksamhet.

Förändringen skakar också om hur offentlighet och öppenhet i förvaltningen ska förstås i framtiden. Viktig information har hittills på nordiskt vis varit tillgänglig och öppen för medborgarna. Nu börjar den långsamt trilla in under skrivbord och hurtsar, in slutna rum, in i den sekretess och förtrolighet som omger affärsmässigt arbetande företag.

Affärshemligheten är naturligtvis viktig för all slags utveckling, innovation och planer. Så skapas grunden för konkurrens, som i sin tur bildar den beprövade marknadsekonomin. Men hur medborgarens skattepeng förvaltas blir lätt allt dunklare.

En annan förvirring i uppdelningen i offentligt och privat sker inom statsbolagen i Finland. Bland dem har det nyligen avslöjats hur brett de använder skatteparadis – för att inte behöva skatt till sina egna ägare.

På onsdagen blev statliga Neste Oils tanker Neste påseglad bakifrån av det holländska lastfartyget Varnebank i Bottenviken. Det uppstod inga allvarliga skador, men eventuellt blev Nestes eget försäkringsbolag underrättat. Det bolaget finns på skatteparadisön Guernsey mellan England och Frankrike. Det blir billigare att försäkra där. Till den delen flyter inga pengar in i den finländska ekonomin.

Att det finländska samhället står för all olje- och räddningsberedskap ifall olyckan hade varit värre, är man inte till den delen med om att finansiera. Neste Oil skatteplacerar också verksamhet i Bahrain eller i lågskattedelstaten Delaware i USA.

Också någonting så nationellt som posten, i dag Itella, har ett dotterbolag i skatteparadiset på Brittiska Jungfruöarna. Hade vi hört om det för bara en generation sedan, hade vi nog tyckt att det var en riktig Pippi Långstrumphistoria.

År 1916 ansåg revolutionären Lenin att de yttersta tiderna i ekonomin skulle se ut så att kapitalisterna skulle bilda så stora monopol att dessa till sist skulle smälta samman med landets regeringar.

Så gick det inte. I stället blev finans- och penningsmarknaden hundra år senare så stark att regeringarna och det offentliga världen över fick börja spela enligt det kommersiellas tajta regler. Om Vladimir Iljitjs ande återvände till hans kropp i glaslådan i Kreml skulle turisterna nog se honom hicka till.