Många plumpar i Sibbos protokoll

"Helsingfors förvaltningsdomstol har hävt resultatet i kommunalvalet år 2012 i Sibbo. Förvaltningsdomstolen har fattat beslut om att nyval måste ordnas."

I skrivande stund vet man att kommunen med högsta sannolikhet kommer att överklaga beslutet hos Högsta förvaltningsdomstolen. Besvärstiden är trettio dagar, och det mesta tyder på att ett besvär lämnas in.

Besvärstiden gör att alla och framför allt Sibbo hänger på slak lina tills man vet hur ärendet går vidare.

Förvaltningsdomstolens beslut väcker förvåning, det är det första kommundirektör Mikael Grannas säger då Bbl når honom. Förvånad var också Monika Hämäläinen (YSI) som var den som i november yrkade på att domstolen skulle förkasta Sibbos resultat.

Bestörthet är den bärande reaktionen bland invånarna i Sibbo.

Bland invånarna i Sibbo väckte Hämäläinens krav på nyval ilska redan i november. Många ansåg att Hämäläinen agerade utgående från sin egen besvikelse över att inte fått invånarnas förtroende.

Få ville ännu på fredagen erkänna att det kanske fanns en gnutta sanning i Hämäläinens påstående direkt efter valet, att valet inte förrättats enligt lag.
Hämäläinen har nu förvaltningsdomstolen på sin sida. Domstolen tar i sitt beslut om nyval fasta på att jävproblemet varit omfattande i kommunen. Personer med jäv har deltagit i de preliminära rösträkningarna både som ordinarie medlemmar och suppleanter och en anhörig till en centralvalnämndsmedlem har deltagit i rösträkningen av förhandsrösterna, trots jäv.

Endast två av Sibbos valkretsar fick rena papper av domstolen, i de resterande tolv kretsarna varierar personer som anses jäviga mellan en och fyra.

Det var tungt redan innan startskottet för höstens kommunalval var avfyrat. Också i Sibbo var det svårt att hitta kandidater att fylla listorna med, det var svårt att hitta frivilliga som ville arbeta med och under valet och vid mållinjen visade det sig att det var svårt att locka invånarna till röstbåset.

Frågan är nu om den här vändan i Sibbo ökar eller ytterligare dumpar intresset för närdemokratin.

Under fredagen kunde man läsa invånare säga att det här är ett steg som inte kommer att höja intresset för att rösta i val i framtiden. De som röstade i höstens val får nu se sin röst förkastad och de som inte röstade får det bekräftat, att det inte spelar någon roll fast man inte röstar.

Det som är en kvistig fråga, inte bara i Sibbo, utan i de flesta småkommuner, det är den grundläggande frågan om jäv. Nu testades rättspraxisen i Finland med Sibbo som exempelkommun, säger kommundirektör Grannas i dagens tidning. Frågan är hur många kommuner som fick ställa till nyval om de granskades på samma sätt?
I småkommuner är det nästintill omöjligt att ordna ett val och det med valet tillhörande uppgifter utan att jävsituationer uppstår. Är det inte släktskap som fäller en, så är det för nära bekantskap som gör detsamma.

Var valkretsarna i Sibbo för många och för små? Skulle problemet kunna avvärjas om man gick in för större valkretsar? Går man in för att slå samman kretsar under val, så är det väldigt enkelt att dra en parallell till det andra som nu är i görningen, kommunreformen.

Vad innebär det för Sibbo att man nu hänger på slak lina under överskådlig framtid just i fråga om kommunreformen? De omkringliggande kommunerna har organiserat sina led och arbetar nu sammanbitet och målmedvetet för att ha torrt på fötterna då förhandlingarna kommer i gång.

För Sibbo, som kämpar för att få fortsätta som självständig kommun, är fredagens vändning en plump i protokollet.