Är Drottningporten visitkortet som Lovisa behöver?

I går träffades representanter för de nyländska kommunerna för att höra vad regeringen har att säga om kommunreformen. Kommunerna fick också själva framföra sitt budskap. Lovisa stad kom med hård kritik, framför allt mot utredningen som man beskriver som en "skrivbordsprodukt" utan större hänsyn till regionala skillnader.

Lokalt kritiseras stadens ledning för att inte vilja granska olika alternativ med plus och minus öppet på bordet.Stora frågor - läs landskapsplanen - avhandlas också på landskapsnivå. I Lovisanejden är förväntningarna på planen stora och ett litet glädjeskutt tog många efter måndagens landskapsstyrelsemöte. För det ser ju lite ljusare ut nu för Lovisa i och med att man troligen får statusen ändrad till "betydelsefullt kommuncentrum." Det skulle bland annat betyda bättre möjligheter att utveckla stadens nya affärsområde som planeras i anslutning till västra infarten och går under arbetsnamnet Drottningporten. För Lappträskföretaget Pukaron Paroni ser det däremot fortfarande ut som om en mer omfattande utbyggnad inte är möjlig.Frågan om att bygga ett stort affärsområde i Lovisa delar åsikterna.

Grannkommunen Borgås storprojekt Kungsporten har snöpligt stympats och inte blivit den guldgruva som staden i tiderna räknade med. I Lovisa ska man inte upprepa misstagen. Frågan man osökt ställer är hur?Även i Pyttis planerar man ett köpcentrum i anslutning till motorvägens infart i Broby. Man pratar om över 12000 kvadratmeter försäljningsyta och parkering för 1000 bilar. Väster om Lovisa är Gammelby ett område i utveckling och om landskapsplanen godkänns i sin nuvarande form kommer dagligvaruhandeln i Gammelby växa.

Är det med möbel-, elektronik- och byggvaror som man ska få Drottningsporten att blomstra? Det är just sådana butiker som öppnat och stängt i Kungsporten.Fiskföretaget Disa´s Fish har redan meddelat att de flyttar sin verksamhet från Tessjö till det nya affärsområdet. Det kan lyckas mycket väl. Har man besökt Disa´ s Fish vet man att parkeringen ofta är fylld av ryska bussar och att köerna inne i butiken är långa. Lovisa borde hitta sin egen nisch för att få bilisterna att svänga in till affärsområdet. Närmat? Kultur?

Men kanske det bland stadens beslutsfattare närs vilda idéer och visioner, vidgade vyer om något mer än det som redan finns längs motorvägen i parti och minut - det vet vi inte ännu.Något som Lovisa har är en idyllisk stadskärna. När staden utvecklar Drottningporten borde en självklar del av planerna vara att samtidigt utveckla centrum. Besökarna i Drottningporten måste lockas att göra en avstickare in till stan.

Vad har allt det här med kommunreformen att göra? Mycket. Planerna kan se helt annorlunda ut om Lovisa är självständigt eller en stadsdel i en större kommun. Men kanske ett sammanslaget Lappträsk och Lovisa skulle kunna ge ny fyr åt planerna på ett större köpcentrum i Pockar? För i så fall skulle ju också stadsdelen Lappträsk vara en del av ett "betydelsefullt kommuncentrum". Nu är det i alla fall läge att se mer än endast Drottningporten. Hur vill man att hela nejden plus centrum ska se ut om säg 20 år?