Vacklande konsumism, vilsna demonstranter

Demonstranterna på Wall Street är vilsna. Ungefär så tycker den världskända filosofen Zygmunt Bauman. Han beskriver protesterna som så frustrationsladdade att luften kan gå ur dem när som helst.

"Aktionerna är känslosladdade, men de saknar en tanke", sade Bauman nyligen i en intervju för spanska El País.

De som samlats för att demonstrera är eniga då det gäller det de protesterar mot. Men de har hundra olika svar på vad som borde göras, anser Bauman.

Nåja. Blir en protest "bättre" av att alla skulle ha samma lösning för finanskrisens katastrofala följder? Proteströrelser och folkresningar av alla de slag har alltid drivits av folk med väldigt olika åsikter om vad slutresultatet ska bli. Det är den romantiserande historieskrivningen som skapat bilden av att landets fäder (eller vad de nu sedan må kallas) skulle ha agerat enigt och målmedvetet.

Demonstranterna på Wall Street är knappast mer vilsna än de som startade den amerikanska revolutionen eller de som satte ihop en självständighetsförklaring. Det samma gäller de som demonstrerar i Grekland, de som protesterade mot det grekiska styret långt innan landets ruttna ekonomi blev en EU-fråga.

"Om stora grupper saknar hopp och tro på framtiden är det bäddat för allvarliga problem. Dessvärre ser framtidsutsikterna inte just nu så ljusa ut för en ansenlig del av ungdomen i dagens Europa", skrev Bengt Rönnback i Österbottens Tidning (15.10).

Det där med mörka framtidsutsikter gäller också andra än unga, kan vi tillägga.

Rönnback citerar den tyska professorn Viktor Frankl om hur viktigt det är att söka en mening med livet, inte bara tillfredsställa drifter och instinkter. Enligt Frankl präglas nutidsmänniskan ofta av en känsla av meningslöshet. Det är knappast fel att räkna med att denna känsla är kopplad till känslan av att konsumtion, konsumismens lära, har blivit livets innehåll. Och nu, då hela finanskrisen bottnar i misskött ekonomi och kleptokrati, finns det ännu de som anser att vi borde konsumera mera. Kanske ni för övrigt minns vad George Bush sade efter World Trade Center-attacken? Han ville att amerikanerna skulle fortsätta shoppa:

"Get down to Disney World in Florida. Take your families and enjoy life, the way we want it to be enjoyed."

Shoppa så blir allt bra, the way we want it. Men nu slår det tillbaka, anser Zygmunt Bauman (Social Europe Journal, 9.8). "Från vagga till kista tränas och drillas vi i att se affärer som apotek, fyllda av mediciner som botar eller ens lindrar sjukdomar och lidande", skriver Bauman. Men medicinerna förlorar sin effekt, och effekten stärks av att våra "moderna" samhällen blir allt ojämlikare. Bauman citerar Miguel Cervantes de Saavedra, den spanska författaren som skrev Don Quijote: All social orättvisa härstammar från uppdelningen i de som har och de som inte har.

Är då demonstranterna – på Wall Street eller annanstans – på väg att göra upp med konsumismen? Det är för tidigt att säga något om det. Det finns ändå en enorm, växande grupp människor som har tappat sin tro på att man ska kunna skaffa sig en skälig tillvaro med en rimlig arbetsinsats. Det är i sin tur en följd av att "de andra" – var och en kan säkert hitta ett lämpligt ord för "dessa andra" – redan har shoppat upp framtiden. Lite absurt är det såklart att proteströrelserna delvis får sin tändgnista av att så många är rädda för att de inte får njuta av konsumismens frukter. Men en förändring kan vara på väg, också om de som demonstrerar – som Bauman säger – kanske ännu har för många svar på vad som borde göras.