Intressant väntan på trafikarrangemang

Den 9 augusti, alltså på tisdag, stängs Mannerheimgatans bro för trafik. Eller är det Borgå bro eller Porvoon uusi silta den nu egentligen heter. Låt oss i alla fall för enkelhetens skull här kalla bron för Mannerheimgatans bro så vet vi vilken bro vi talar om.
Bron stängs för ombyggnad, och trafiken till och från Borgå centrum västerifrån blir ganska komplicerad. Någon form av plan finns säkert i staden, men eftersom folk har varit på semester så har det varit oerhört svårt att få någon reda i problemen.
Alexandersgatans bro byggs nu om för att ge plats för tre filer, två österut och en västerut, eller var det tvärtom? Ombyggnaden borde ha varit klar i fredags, men ännu pågår arbetet. Vi får hoppas att löftena håller om att bron skall vara klar på tisdag.
Skyltar om hur man skall ta sig in till Borgå centrum finns uppsatta vid motorvägen och vid infarten till Borgå västerifrån, och de skall väl hjälpa till att visa bilister en enklare väg in till staden.
En tanke är tydligen att Mörskomvägen skall bli huvudinfart från motorvägen under reparationstiden. Bra så, men vi som arbetar i Borgå och bor väster om centrum eller i någon grannkommun, vi kan nog räkna med litet krångligare trafik de närmaste månaderna.
Busstrafiken kommer också att förändras under de här månaderna. Trafiken ut ur centrum västerut skall visst gå längs Stadshusgatan–Ågatan-Alexandersbron. Det gäller att lära sig var de nya hållplatserna finns.
Gator som hittills har varit dubbelriktade kommer att enkelriktas och vi får lära oss ett helt nytt körsystem i centrum.
Då kommer också frågan upp om var man kommer att hitta parkeringsplatser. Redan idag är det ganska ont om heldagsparkeringsplatser för folk som jobbar i centrum av Borgå och inte vill gå och flytta på bilen varannan timme. Kommer Borgå att hjälpa oss utbölingar att hitta platser där vi kan lämna bilen? Speciellt vintertid har det visat sig vara svårt att hitta platser. Vi utbölingar bidrar ju nog också till Borgås ekonomi. Jobbar vi här så äter vi också lunch och gör antagligen också en stor del av våra uppköp här.
Allt det här betyder nog också att vi får finna oss i att det blir felkörningar och krångligare trafik. Det är bara att hoppas på att alla som rör sig i trafiken tar till en mjukare körstil. Håll inte så hårt på din rätt utan hjälp dina medtrafikanter att komma fram så blir det väl så småningom fason på det här också.