Pappret vi inte längre behöver

Vissa industribranscher påminner om slutscenerna i "Jorden runt på 80 dagar". Det är de där hjälten Phileas Fogg och hans färggranna team stävar över Atlanten för att vinna en vadslagning. På slutrakan av spektaklet eldar de upp stora delar av den båt de seglar med för att hålla ångan i ångmaskinen uppe och komma i mål helskinnade och i tid.

Pappersindustrin, som i Finland ger jobb åt 35 000 människor, befinner sig i det läget. Tiden rinner ut. Världen förändras. Den lilla hälsning som förr krävde både postkort och frimärke, av papper, går numera att skicka med ett sms. Dagstidningen går att läsa på nätet. Vi behöver inte papper som förr.

Också i tynande branscher finns det de som klarar av att anpassa sig, fortsätta att ge sina aktieägare avkastning och komma i mål som Phileas Fogg i Jules Vernes roman.

Internet och mobiltekniken är det största hotet mot pappret. Den internationella branschorganisationen Pira, grundad på 1930-talet, har gjort en lista över de tio viktigaste teknologierna som hotar pappret. På första plats kommer nyhetswebbsajterna, på tredje plats webbköpen och på åttonde plats textmeddelandena — alla teknologier som vi använder nästan dagligen.

För att göra det här konkret, sparade vi utrymme (och papper) i dagens nummer av Östra Nyland och publicerar hela tiopunktslistan bara här på webben. Se i slutet av dagens ledare.

Förändringar är på gång bland Finlands pappersfabriker. Det familjeägda pappersföretaget Myllykoski i grannkommunen Kouvola har gått med förlust i fem år och kommer sannolikt att säljas till UPM-Kymmene. Branschbedömarna är pessimistiska om huruvida fabriken, som inte längre är toppmodern, alls ska kunna fortsätta.

Tolv procent av allt papper i världen tillverkas just nu i Finland. Så fortfarande går mycket att göra. Vi ligger väl till, jämförda med de andra stora papperstillverkarna i Nordamerika eller Kina. Men det krävs mycket taktik och muskler för den som ska hålla igång ända till den slutliga vändningen — när papper, tidningar och böcker är lyxprodukter som säljs i affärer som är långt exklusivare än dem där man säljer datorer och mobiltelefoner.

Finlands 900 000 privata skogsägare kommer sakta men säkert att förlora pappersfabrikerna som någon att sälja sin småskog åt. Det är den första signalen hos många om att fråga vad slags storindustri Finland ska leva av sedan. I stort sett samtidigt kommer också Nokias sånger som mirakelbolag i telefonernas värld att vara sjungna.

Många tippar att papperstillverkningens plats i Finlands historia kommer att tas av energiproduktionen. Den är minst lika full av problem som rör natur och miljö som våra stinkande och nedsmutsande pappersfabriker en gång var. Men vi kanske lärde oss någonting av alla de problemen. Och har dem till pappers inför framtiden.

 

FAKTA

Tio teknologier som hotar
traditionella papperstillverkning

Källa: Pappers- och förpackningsbranschens internationella organisation Pira (2010)

1.  Nyheter på internet
2.  Läsplattor
3.  Webbshopping
4.  E-böcker och e-tidningar
5.  Läsfilmer (ytor som fungerar som dataskärmar)
6.  Digitala arkiv
7.  Tryckning efter behov (print-on-demand)
8.  Sms
9.  Sanitetspapper (tillverkas utan vatten, kan återanvändas)
10. Nya källor till cellulosa