Investera i ungas välbefinnande

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Psykvård Anorexivården i Östnyland fick skarp kritik i ÖN (16.1). Markku K. Paavola, ansvarig för den psykiatriska vården vid Borgå sjukhus, säger att vården fungerar. Ändå finns det uppenbara brister.
Uppskattningsvis drabbas en av tio flickor av ätstörningar under sin ungdomstid. Ätstörningar såsom Anorexia nervosa är komplexa sjukdomar. Att då enbart ha som mål att få patienten att börja äta i kombination med medicinering är inte ändamålsenligt. I akuta fall är det givetvis viktigt att få upp vikten, men man måste komma ihåg att det alltid finns bakomliggande orsaker till insjuknandet. Här krävs ofta psykiatrisk vård.
För att få specialistvård krävs remiss från primärvården, och de som kommer till psykvården är ofta redan då i mycket dåligt skick. Svensk Ungdom i Nyland anser det därför motiverat att motsvarande lågtröskelkliniker som Fredrikakliniken i Jakobstad ska införas i Nyland. Då kan behandlingen inledas i ett tidigt skede, utan att man behöver vända sig till flera olika instanser för att få hjälp.
Problemet med anorexivården, och den psykiatriska ungdomsvården överlag, är att man inte lyckas ingripa tillräckligt tidigt. Unga kommer in i vårdsystemet först då de är allvarligt sjuka. Det här gör att möjligheterna till att tillfriskna snabbt försämras betydligt. Samtidigt är det här en kostnadsfråga för samhället. Anstaltsvård är avsevärt mera kostsamt än vad preventiva åtgärder är.
Allt fler unga mår dåligt i Finland i dag. Väntetiderna till ungdomspsykiatrin är orimligt långa, för att inte tala om hur svårt det är att få vård på svenska. Vikten av att få vård på sitt eget modersmål kan inte nog betonas, speciellt när det gäller psykiska problem.
Den ökade arbetslösheten och polariseringen i vårt land är riskfaktorer för den psykiska hälsan. Därför är regeringens nedskärningar i bland annat det uppsökande ungdomsarbetet speciellt oroväckande. Den preventiva vården är ett mer kostnadseffektivt och långsiktigt alternativ som borde få mera resurser. Att ta hand om de ungas välbefinnande är att investera i landets framtid och det är absolut något som borde prioriteras.
Henrik Wickström
Ordförande

Jenny Vilén
Verksamhetsledare

Svensk Ungdom i Nyland