Lång väntan på sjukhuset

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Vård Tidigt på juldagens morgon förde jag min fru till Borgå sjukhus för svår värk i magen. Det var hennes andra besök på sjukhuset som 79-åring.
Inskrivningen gick bra och sedan väntade hon på läkare. Efter en timme kom första läkaren och frågade uppgifter om sjukdomen och det togs olika prover som sig bör. Klockan 10 kom ett meddelande från kirurgen att patienten inte får äta och dricka någonting på sex timmar, vilket kanske hänvisade till operation. Smärtstillande medicin gavs.
Alla prover var bra, så blev det att vänta på kirurgen som gett direktiven. Den väntan blev fem timmar, detta berodde på att sjukhuset hade bara en kirurg vilket säkert inverkade på väntetiden. Som följeslagare tänkte jag många gånger hur detta system kommer att fungera när den nya sjukvårdsreformen träder i kraft. Hur ser Borgå sjukhus framtid ut, kommer sjukvården i framtiden att förbättras på sjukhuset?
Kirurgens undersökning av patienten var bra och yrkesmässig, ett stort tack till Juha Vainikka som konstaterade att patienten kan åka hem med utskrivna mediciner och med uppmaningen att komma på nytt om hälsoläget försämras. Då hade vi varit på sjukhuset i åtta timmar. Vainikka meddelade att receptet kan sökas på infostället. Där var mottagande inte det bästa, personen i luckan var bra och vänlig men en annan person hade nog valt fel yrke enligt min uppfattning. Hon sade att vi skulle ta könummer när vi kom från läkaren – då hade vi köat i åtta timmar på sjukhuset och avhämtade receptet från anmälningsluckan enligt direktiv av läkaren.
Jag önskar att ingen annan behöver genomgå detsamma som vi på Borgå sjukhus. Efter nio timmar var min makas sjukbesök över.
Som stödperson var jag med hela tiden, det var en lång tid att vänta som följeslagare. Hur det är för sjuka patienter som väntar på sin tur – det kan jag inte med ord beskriva nu.
Bengt Dahlqvist
Borgå