Vem behöver betjäning sent på kvällen?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Öppethållningstider Riksdagen beslöt att regleringen av öppningshållningstider för affärer inte längre är i kraft och att företagen själva kan besluta om öppenhållning. De stora centralaffärerna var mycket glada över riksdagens beslut och anser att det är en bra utveckling som redan tidigare borde ha varit möjlig eftersom det kommer att förbättra försäljningen och ge längre arbetstid för arbetstagarna.
Fria öppenhållningstider medför säkert problem för ensamföräldrar och barnfamiljer med tanke på hur dagvården fungerar när arbetspasset kan variera mellan klockan 8 och 23 alla dagar i veckan.
Med denna förändring ökar inte köpkraften men fördelas på dygnets alla timmar. Vem behöver denna betjäning sent på kvällen och natten? Priserna kommer säkert att stiga för arbetstagaren har rätt till skiftestillägg på eftermiddagen och under nattskiftet.
Eller litar företagen på Sipiläs regering som planerar ändra lagen så att arbetsgivaren företagsvis kan besluta om löneavtal med de anställda. Målsättningen är säkert ett så kallat nollavtal utan ordinarie arbetstid som redan används i Finland: en dag kan den anställda arbeta fyra timmar och andra dagen åtta timmar vilket gör sex timmar i medeltal. Eller så kommer de anställda när arbetsgivaren kallar.
Detta bör stoppas med alla medel.
Bengt Dahlqvist
Borgå