Goda beslut kräver gott förarbete

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Skola Då sektionerna och bildningsnämnden i Borgå förra veckan gav sina utlåtanden gällande stadens livscykelbyggen av skolor och daghem skedde det efter en process som pågått i snart tre år. Genast efter senaste kommunalval påbörjades en utredning över det svenska skolnätet. En stor del av de svenska skolorna var i mycket dåligt skick och många elever tillbringade redan då sina skoldagar i baracker.
I dag har antalet barackskolor ökat ytterligare. Processen har lett till beslut att stänga fyra svenska skolor och beslut om en ny enhetsskola i Näse, en ny samlokaliserad svensk och finsk skola i Vårberga, en ny svensk skola inkluderande daghem och förskola i Tolkis samt en tillbyggnad i Grännäs. Därtill kommer flera daghemsbyggen. 
Nämnden tog med glädje emot planen för Vårberga skola som inkluderar bibliotek, ungdomslokaler och en större gymnastiksal, en plan som nämnden i flera tidigare uttalanden efterlyst. Den ger goda möjligheter att skapa en gemensam träffpunkt för invånarna i området och öka fastighetens användningsgrad och därmed också kostnadseffektivitet.
För Tolkis skolas och daghems del presenterade Lokalitetsledningen för nämnden ett nytt förslag som innebär att man i stället för ett daghem skulle inkludera en ny finsk skola i byggnaden. Denna ändring skulle innebära en ökning om cirka 1 000 kvadratmeter byggnadsyta i jämförelse med tidigare beslut och leda till kostnadsökningar på flera miljoner. 
Den ändrade planen utgår från att ett svenskt daghem inte behövs i Tolkis. Förslaget är tillsvidare berett enbart ur fastighetssynvinkel, några pedagogiska diskussioner har inte förts. Enligt tjänstemannaberedningen skulle nämnden vid mötet ge sitt godkännande för en utredning av detta nya alternativ, som Lokalitetsledningen förespråkar.
Efter omröstning beslöt nämnden ändå inte gå in för ytterligare utredningar utan hålla fast vid det ursprungliga förslaget som tidigare godkänts av stadsstyrelsen och stadsfullmäktige. 
Orsaken är den mycket strama tidtabellen och en stark oro för att ytterligare utredningar inte hinner göras grundligt nog för att utgöra ett kvalitativt fullgott underlag för eventuella nya beslut. Enligt avtal ska byggherren Lemminkäinen ha eventuella nya ritningar klara den 31 mars och lämna in bygglovet i början av juni 2016. Det här ger staden ungefär två och en halv månader tid att göra behövliga byggnads- och pedagogiska tilläggsutredningar och fatta beslut om eventuella ändringar i tidigare beslut. Därefter bör färdiga planer för en annan större byggnad uppgöras.
Vidare bör behovet av dagvård analyseras på nytt och planeras om, det finska skolnätet på västra sidan utredas närmare, nuvarande Tolkkisten koulus kondition granskas ordentligt och kostnadskalkyler för möjliga reparationer uppgöras. Ifall byggnaden i framtiden inte ska fungera som skola bör alternativa användningsmöjligheter utredas. Detta är enligt oss ett minimum av information som behövs för att tidigare fattade beslut ska kunna rivas upp.
Vi anser det vara en omöjlighet att detta arbete kunde göras på några månader. 
Nämnden har förespråkat en helhetssyn på inlärningskedjan som innefattar dagvård, förskola, grundskola och andra stadiets utbildning. Denna kedja klipps av redan i början om dagvården inte tas i beaktande också i Tolkis. Att dagvården lämnats bort från den nya planen i Tolkis grundar sig uppenbarligen på förändringarna i lagen om småbarnspedagogik och förordningen om barndagvård. Någon diskussion om hur dessa lagändringar ska tillåtas inverka på serviceutbudet i Borgå har ändå ännu inte förts.
Vi anser att nämndens uppgift är att garantera en god lärmiljö för våra barn och elever i dagvård och skola, förstås oberoende av språk. Vi är väl medvetna om vårt ansvar också för staden som helhet. Arbetet kräver insyn och kunskap, kommunikation och förtroende. Men också insikten att se när det lagda kortet ligger. 
Ulf Backman
Ordförande

Catharina von Schoultz
Tim Karike
(SFP)

Markus Hammarström
Marianne Korpi
(SDP)

Jocke Lybeck
(De Gröna)
Ledamöter i bildningsnämnden, Borgå