Ge halkskydd åt Borgås äldre

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Halka Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL skadar sig cirka 20 000 finländare per vintermånad på grund av halkolyckor. Utöver lindriga skador förorsakar halk- och fallolyckor en stor mängd allvarliga skador som benbrott, urledvridningar och huvudskador vilka kan leda till långvariga men. Av över 75-åringarna behöver över 70 procent vård efter en halkolycka.
THL rekommenderar halk-skydd för fotgängare. På marknaden erbjuds det dubbade skor och olika halkskydd. Man kan också montera fasta dubbar på skor i efterhand. Eftersom man ofta uträttar ärenden inomhus är det väsentligt att halkskydden är löstagbara – dubbar kan vara väldigt hala inomhus och möjligtvis också skada golv.
I mitt initiativ framför jag att Borgå stad i fortsättningen erbjuder stadens alla äldre personer gratis halkskydd. Äldrerådet i Borgå understöder initiativet. Halkskyddet bör ha dubbar både under fotens främre och bakre del så att greppet är så bra som möjligt under stegets olika faser. Ju flera dubbar, desto bättre grepp.
Halkskydd kunde erbjudas äldre personer till exempel i samband med hembesök och på Äppelbackens servicecenter.
Enligt THL kan man med halkskydd uppnå ansenliga besparingar. I Finland kostar vård och operation av ett höftbrott ungefär 20 000 euro. Halkskydden kostar omkring tio euro. Hemvården i Borgå har cirka 600 kunder och av dem är största delen äldre personer. Med en simpel kalkyl märker vi att också i detta fall är förebyggande verksamhet både den människovänligaste och kostnadseffektivaste metoden att motverka olycksfall.
THL listar också andra praktiska råd för att undvika fallolyckor i hala förhållanden. Utöver den fysiska konditionen har gångstilen också betydelse. Då det är halt lönar det sig att gå med låga ”skidande” steg. Att undvika brådska är också en förebyggande faktor lika som halkbekämpning av gatorna.
Anna Granfelt
Samlingspartist, Borgå