Lär flyktingarna vilka friheter och skyldigheter som gäller

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar Det ser inte ut att finnas några långsynta beslutfattare varken i EU eller Finland som har förmåga att se vad den okontrollerade folkvandringen kommer att ställa till med. Folk har under alla tider flytt undan krig och elände, men de som flydde var åldringar, kvinnor och barn. De unga männen stannade kvar för att återställa fred lag och ordning i hemlandet.
De här flyktningarna består till närmare 100 procent av män i sina bästa år. Vem skall återställa ordningen i deras hemland när där återstår bara åldringar, kvinnor och barn?
Då man i tv ser de här välklädda och välfödda unga männen med ficktelefoner av toppklass ställer man man sig många frågor. Inga sårade och utmärglade trashankar som hasat sig fram i tv? Och vad man har förstått av de utfrågade har samtliga sagt sig vilja stanna i Finland. Det är bara flyktningarna från Chile som nästan mangrant reste hem när förhållandena i deras hemland lungnat ner sig.
Många säger sig vänta på familjeåterföring. Vi anser att en familj består av far, mor och barn, alla övriga är släktingar.Flyktningarna räknar med far, mor och morföräldrar och kusiner med mera. Våra familjer består av fyra fem personer, deras av 20-30. Var och en kan räkna ut vilka folkmängder det kan röra sig om.
Det första man borde lära de flyktingar som får stanna i Finland är språk och integrering, vad de har rätt till och vilka skyldig- och rättigheter de har. Här gäller Finlands lagar.
Har man alls tänkt på vad en stor mängd unga män i sina bästa år, utan kvinnor, kan ställa till med? Blir man överraskad om våldtäkterna ökar? När ingen hindrar de här männen att närma sig finlänska kvinnor bör det krävas av invandrarna att inte hindra finlänska män att närma sig deras kvinnor. Den nu förekommande ensidiga utländska mannens rätt står starkt i strid med vår uppfattning om en individs fri- och rättigheter.
Har man tänkt på att det bland en så här stor mängd män kan det finnas några som kan förorsaka stor oreda i samhället. Fast det bara skulle förekomma en per hundra kan de ställa till enorm förödelse och oersättliga skador.
En Kempele-händelse räcker. Om rättsväsendet konstaterar att det skett ett allvarigt brott enligt finska lagen bör myndigheterna köpa en turbiljett till flyget och sända personerna tillbaka till hemlandet, detta är ekonomiskt lönsamt för Finland.
Finland fungerar enligt ett EU-avtal vad gäller flyktingfrågor, men har Sipiläs regering glömt åldringarna och pensionärerna? Vi har 700 000 som lever under fattigdomsgränsen och 400 000 arbetslösa.
Om Sipiläs regering får som den vill närmar sig de fattigas antal snart en miljon. Inte undra på om missnöjet hos de fattiga växer som svampar vid regnig väderlek.
Bengt Dahlqvist,  Borgå