Borgå gör vardagen svår

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Dagvård Borgå stad kommer vid årsskiftet att ändra deltidsdagvårdens vårdprinciper så att man i stället för de nuvarande 10–15 vårddagarna i fortsättningen endast kan välja mellan tolv dagar eller att betala fullt pris. Bildningsnämnden har fattat beslutet den 4 november och familjerna har fått informationen den här eller föregående vecka. Ingen har haft möjlighet att påverka beslutet och man har inte bedömt konsekvenserna utgående från familjernas vardag eller ekonomiska synvinklar, inte familjernas ekonomi och inte stadens.
Den oskäligt snabba förändringen gör det ekonomiskt omöjligt att vara på partiell vårdledighet, som oftast förverkligas genom en fyradagars arbetsvecka. Det verkar som man endast har tagit femdagars arbetsveckor och personer i fortlöpande anställningsförhållanden i beaktande när man fattat beslutet.
Förändringen får en betydande inverkan i barnfamiljernas krävande vardag, speciellt i familjer där det finns skiftarbetare, freelancer, ensamförälder eller personer med oregelbundna och varierande arbetstider och inkomster. I en familj där man arbetar deltid och har tre barn i dagvård kommer dagvårdskostnaderna att stiga med 200–250 euro i månaden och för en arbetslös mamma lönar det sig nu inte att ta emot ett oregelbundet arbete. Var har vi det öppna beslutsfattandet, deltagandet innan man fattar beslut?
Besparingarna kommer inte heller att uppfyllas för staden. Barnen kommer att vara flera dagar i dagvård vilket leder till att staden blir tvungen att öka dagvårdsresurserna då barn som nu har deltidsvård får heldagsvård. Vad kan vi dra för slutsatser av stadens familjepolitik? För det mesta brukar den vara att försöka underlätta anpassandet av arbete och familj, men här fungerar det tvärtom.
Vi kräver att bildningsnämnden omedelbart tar upp ärendet till ny behandling och uppskattar de ekonomiska och funktionella konsekvenserna på nytt.
Outi Lankia
Ordförande
Mannerheims barnskyddsförbund Nya Borgå rf