Grännäs skola måste renoveras och byggas till nu

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Grännäs skola Förra söndagen ordnade Grännäs skolas Hem och skola-förening ett diskussionstillfälle angående skolans framtid. Föräldrar, fullmäktige ledamöter och andra intresserade fanns på plats.
Oron för Grännäs skolas framtid är stor! I några år har det funnits reserverat pengar i budgeten för en tillbyggnad och renovering av Grännäs skola och planeringsarbetet är klart. Staden har köpt till mark för ändamålet. Byggnadsarbetet skulle påbörjas hösten 2015. Enligt stadsdirektörens förslag skall byggandet nu skjutas upp till 2019-2020. Situationen är ohållbar.
Elevantalet i skolan i dag är 74 och förväntas vara 82 om sju år. Byggnaderna i skolan är i väldigt dåligt skick och en del av skolan står redan i baracker (baracker finns det sammanlagt i Borgå på ett område à en hektar). Gymnastiksalen och slöjdsalen som finns i samma byggnad ”har levt ut sin tid”. Båda är i väldigt dåligt skick och alldeles för små. År 2013 konstaterades i skolnätsutredningen att gymnastiksalen bör rivas och en ny byggas. Skolans rektor har redan skickat en begäran om en utredning av den dåliga inomhusluften i gymnastiksalen till Borgå stad. Ifall det visar sig att inomhusluften är så dålig att man måste stänga byggnaden kan det betyda att eleverna har utegymnastik året runt tills den nya byggnaden står klar. Då uteblir den mångsidiga gymnastiken. Kan man uppfylla läroplanen då?
Pärlbandet Fagersta-Vålax-Gäddrag hör till ett av de sex bycentrum som beslutsfattarna har valt att satsa på i framtiden. Grännäs skola är en viktig del av detta bycentrum. Om vi har en välmående skola med ändamålsenliga utrymmen kan vi locka flera invånare till bycentrumet och användningen av bland annat gymnastiksalen skulle öka under kvällstid. En levande landsbygd lever inte om det inte finns service.
Många frågor, tankar och funderingar dök upp. Bland annat vart besparingarna från de skolor på området (Ebbo och Pellinge) som dragits in har försvunnit? Och vem ansvarar för byggnaderna att de hålls i skick? Om det blir för dyrt att bygga nu, hur dyrt är det att bygga 2019? Är det inte billigare att bygga nu då låneräntorna är låga?
Hur mycket dyrare blir projektet om det skjuts upp flera år och byggnaderna förfaller ytterligare? Vem kan garantera att renoveringen och tillbygget sker 2019-2020, att det inte skjuts upp igen av andra orsaker? Eller att beslutsfattarna då anser att skolan ska dras in? Kunde man skjuta upp byggandet av ett nytt centralkök i stället? Många frågor och många oroade föräldrar och familjer finns.
Vi vädjar till beslutsfattarna om att renoveringen och tillbygget av Grännäs skola fortskrider och körs i gång så fort som möjligt. Vi hoppas att man trots den ekonomiskt svårlösta situationen i Borgå kan finna en lösning som möjliggör att medel för de planerade skolbyggena och renoveringarna finns i budgeten för 2016 och att man kan hålla fast vid de beslut som fattats tidigare.
Ida Karlqvist
Ordförande
Christel Klemets
Sekreterare
Grännäs Hem och skola rf