Barackernas förlovade stad?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Skola Borgå har sedan en tid fått sig ett mindre attraktivt rykte som barackernas förlovade stad. I dag har vi skolelever och dagisbarn i mer än en hektar barackbyggnader. Barackerna fungerar väl som en tillfällig lösning. Men då vi nu börjar ha barn som har genomgått en stor del av sin skoltid i en barack är lösningarna ändå inte längre tillfälliga, för barnen har de blivit permanenta.
Under de senaste åren har det på svenska skolsidan gjorts flera skolnätsutredningar för att bland annat komma tillrätta med undermåliga skolbyggnader. Utredningarna har lett till att det finns beslut på att fyra skolor ska stängas. Beslut finns också på att det ska byggas en enhetsskola i Näse, inrymmande elever från Strömborgska skolan, Näse skola och Saxby skola. Strömborgska skolbyggnaden utdömdes av Regionförvaltningsverket redan 2008, men staden beviljades uppskov med att åtgärda bristerna eftersom man lovade att en ny skolbyggnad skulle stå färdig 2016. Det kommer den inte att göra. Det är oklart vad som dragit ut så på tiden med bygget – besluten är fattade för länge sedan. 
I byprogrammet 2014 utsågs byarna kring Vålax till ett av sex bycentrum vilket innebär att staden ska koncentrera service på glesbygden till dessa. Grännäs skola ska därmed renoveras och byggas ut, enligt planerna borde bygget ha påbörjats nu i höst.
Stadsdirektör Ujulas budgetförslag för 2016 säger ändå något helt annat. Bygget av Grännäs skola ska skjutas upp till 2020 och Västra enhetsskolans planering ska påbörjas först 2017 vilket skulle betyda att en skola kan stå klar först cirka 2019-2020. Det är tveksamt om Regionförvaltningsverket har förståelse för detta. Vem bär ansvaret om det händer något med Strömborgska skolans byggnad eller de elever och lärare som vistas där under mellantiden?
Borgå stad har varit medveten om Strömborgska skolans situation i över åtta år. Som vi alla vet har vi tuffa ekonomiska tider nu, men vi frågar oss ändå hur klokt det är också ekonomiskt att på grund av dålig skötsel av skolbyggnaden och långsamt planeringsarbete eventuellt tvingas bygga baracker för cirka 1,5 miljoner euro plus årlig hyra också för Strömborgska skolan. Och betala fortsatt hyra för de baracker för 800 000 euro man redan beslutat bygga för Näse skola. Om man sedan ändå ska bygga en ny skola om några år.
Blir tiderna bättre kommer räntorna att stiga och priset på bygget att gå i höjden. Varför kan staden inte hålla fast vid tidigare fastslagna tidtabeller och köra i gång snarast? Vill man verkligen låta våra elever gå hela sin skoltid i barack?
Antti Ansas
Ordförande
SFP:s kommunorganisation i Borgå