Finland var vår granne

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Flyktingar En augustikväll för kanske 30 år sedan hörde vi ute på skolgården ett par bilar och såg människor i mörkret och gick ut till dem. Vi sommarbor i Skansnäsets gamla nedlagda byskola vid Tåsjön nära svenska Lapplands sydgräns.
Våra oväntade gäster visade sig vara från Finland. En gammal kvinna hade under andra världskriget med sin familj och många grannar bott i skolan när den var flyktingläger. Vi bjöd dem att komma in. Inne i gymnastiksalen visade kvinnan sina medföljande barn och barnbarn var hon och hennes familj hade sovit, någon annan familj hade haft platsen bredvid och så vidare
Skansnäsets skola byggdes 1938 och när Tornedalen och Norrbotten i övrigt inte kunde svälja de stora flyktingströmmarna från Finland 1944, fick många åka längre söderut. Man utrymde den bara sex år gamla skolan och inrättade ett flyktingläger. Skolan flyttades tillfälligt till ett mindre och äldre hus i byn. Finländarna byggde en bastu och grunden finns delvis kvar. Vid gymnastiksalen fanns ett duschrum, då ett slags modernitetens inträde i en svensk landsbygdsskola, men torrdassen hade byggts i ett fristående uthus. Det var ett flyktingboende med för den tiden hög standard.
Finland var då vår granne precis som Syrien i dessa globaliseringens internettider är granne till Europa, det Syrien som nu är ett kaos av bomber, förstörelse och miljontals människor på flykt. Vi reste runt i ett på ytan lugnt Syrien för exakt fem år sedan, ett halvår innan kriget startade. Syrien hade östtyska dimensioner på sin hemliga säkerhetstjänst i diktatorn Bashar al-Assads tjänst och överallt i gatubilden såg man porträtt av honom, ja även i affärer, hos frisören och så vidare. Lugnet före stormen ...
För att återvända till Finland: Barn från krigets Finland fick en fristad i Sverige, bland annat Martha från Viborg född 1939. Hon kom till min mors moster nere i södra Sverige, stannade för gott och är nu min ”invandrade kusin”.
Ulf Löwhagen
Vänersborg, Sverige