Har någon funderat?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Borgå BB Efter att ha läst Östnylands (29.9) artikeln om vad Mikaela Nylander sa började jag fundera över hur det egentligen är uträknat. Vad som händer om BB dras in i Borgå.
Hur det är att tänkt och fungera, för detta betyder att alla vi får längre väg till förlossningen, eller annan vård om något annat också skulle upphöra. Vilka blir konsekvenserna då? Vi hinner inte fram till tid till sjukhuset och föder i bilen. Vilket kan vara riskabelt och ge men som samhället sedan står för. Det kan gälla någon som är sjuk och inte kan föras till Borgå för någon avdelning har upphört och den närmaste är i Helsingfors. Den resan kan vara den sista man gör. Blir inte detta dyrare för samhället än att ha kvar allt i Borgå sjukhus?
Hur många miljoner förlorar vi egentligen om flera inte får vård i tid. Är detta bättre? Varför spara inom vården när denna är en sak som måste fungera? För att vi ska kunna garantera att vi ska få vård i tid. Och inte ha en lång väg till ett sjukhus som kan ge oss vård. Har någon funderat på det?
I stället för en gräns på tusen förlossningar skulle man kunna fundera ut hur lång väg faktiskt är acceptabel till förlossningen eller själva vården. För nu kommer en annan trygghet försvinna i vårt samhälle. För nu kommer vägen att fördubblas för alla om det blir tänkt att man ska åka ända till Helsingfors. Hur ska vi som nu är unga våga föda barn och samtidigt veta hur lång väg det är till förlossningssalen. Detta kommer att påverka oss i framtiden. Och vilka blir konsekvenserna för samhället då? Och hur mycket kommer detta att kosta egentligen, kan man ens spara någonstans?
Daniela Ikäheimo
Orolig studerande, Liljendal