Varudeklarationer behövs för storköksmaten

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Livsmedel Förra veckan uppdagades att en del av vår daghemspersonal inte äter av den mat som serveras på daghemmen, och som tillverkas av stadens storkök, på grund av de magproblem som den orsakar. Jästextrakt anses vara orsaken till problemen.
Förvånansvärt är att jästextrakt används i Borgå över huvud taget. För ett flertal år sedan gav vår kostchef Birgitta Creutziger bud om att natriumglutamat, E621, i fortsättningen inte skall finnas i den mat som kostservicen erbjuder.
Jästextrakt är en blandning av olika glutamater där E621 ingår. Den här kunskapen torde enheten för kostservicen ha och aldrig ha fallit i den fälla industrin önskade oss alla att falla i då de ersatte natriumglutamat med bland annat jästextrakt i ett flertal produkter då diskussion om natriumglutamat dök upp i offentligheten för några år sedan. Oerhört skrämmande är det att vår kostchef (ÖN 10.9) inte varit medveten om jästextraktet. Då är sannolikheten stor att det finns andra ämnen och ingredienser som hon är omedveten om.
Smakförstärkaren glutamat har ingenting i vår mat att göra eftersom den är farlig i sig. Den anses orsaka bland annat synproblem, hjärnskador, astma, fetma, adhd, diabetes, fibromyalgin, epilepsi och alzheimer. Det finns till för att producenter skall lura oss att äta lågkvalitativ och näringsfattig mat. Glutamat finns dolt i otaliga andra tillsatser än jästextrakt.
Det gäller att kunna sin läxa ifall man innehar poster som vd för Borgå lokalservice och kostchef och köper in varor och produkter från industrin och dessutom förespråkar ett stort centralkök. Allt fler vill veta vad de äter och allt fler vill låta bli att äta processade råvaror som dessutom innehåller tillsatser, kemikalier, antibiotika och bekämpningsmedel. Storkök och industri har utvecklats till en djungel för allt detta. Som kostchef är det svårt att veta vad man bjuder på och som matgäst är det svårt att veta vad man egentligen får i sig.
Jag föreslår att alla som äter av storköksmaten även borde ha tillgång till fullständiga listor på vad varje enskild måltid innehåller. Listorna kunde finnas på Borgå stads hemsida i samband med matlistorna för skolor och servicehem. Genom att klicka på den aktuella maträtten borde förutom en fullständig innehållsförteckning absolut även framgå ursprung, tillverkare och tillverkningsprocess.
Om detta förfarande verkar invecklat och tidskrävande är det bara att ta skeden i vacker hand och konstatera att detta är en av baksidorna av centralköksmedaljen och bör räknas in i driften – matgästen stöter ju inom centralköksmodellen inte på någon som känner till innehållet i sin helhet. Dessutom önskar jag att man även kunde ta del av en lista över lokala råvaror eller produkter som används för att kunna se på vilket sätt Borgå lokalservice och därigenom kostservicen understöder lokala producenter och därmed stadens ekonomi.
En öppen stegvis modell som berättar hur staden stegvis ökar användningen av de lokala, ekologiska och kravmärkta produkter vore även på sin plats.
Med önskan om ställningstagande av vd för Borgå lokalservice Annika Malms-Tepponen och kostchef Birgittta Creutziger.
Marina Grönroos
Borgå