Ett utlåtande är inte beslut

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Skola Eftersom det förslag som svenska utbildningssektionen behandlat har väckt både debatt och förvåning är det på sin plats att klargöra några saker. För det första gav sektionen ett utlåtande om det kommande skolnätet, vilket inte är detsamma som ett beslut.
Varför den här frågan dyker upp nu beror på att vi måste ta ställning till vad som skall hända med Söderkulla skola när de finskspråkiga eleverna flyttar ut. Endera skall Söderkulla skola saneras eller så skall den rivas och byggas på nytt, varpå vi stöter på frågan om hur stor byggnaden skall vara.
Det betyder inte enligt mig att man borde stänga andra skolor i byarna. De är många gånger hälsosammare än de nya vi bygger och om man talar om pedagogiskt ändamålsenliga utrymmen finns det lika många åsikter som det finns pedagoger.
Är det ekonomi man vill fokusera på har det många gånger kommit fram att skolor med cirka 60 elever är de mest kostnadseffektiva, senast i den utredning som kommunen beställde av konsulten Eero Laesterä i samband med utredningar kring kommunsammanslagningen.
Vi får heller inte förbise det faktum att vi äntligen ser ljuset i den mörka tunnel som utgjorts av stomlägenhetsprincipen och den blyga utvecklingen av byarna. Hur många är inte de som gång på gång slagit huvudet i väggen på grund av en princip som inte på något sätt hängt med i utvecklingen av kommunen. Närservicen är i allra högsta grad en del av helheten när byarna utvecklas.
Vi skall se byarna som den stora resurs de är för Sibbo och tillåta dem att växa. Om flera människor tillåts bo i byarna skapar vi livskraftiga levnadsmiljöer där båda unga och gamla trivs, företagare har möjlighet att utveckla sin verksamhet och skolan har ett tillräckligt elevunderlag.
Målet för Vårt gemensamma Sibbo (VGS) är klart: en konkurrens- och livskraftig kommun som erbjuder närservice med mervärde som invånarna verkligen värdesätter – och som står stadigt på sina egna fötter!
Christel Stenius
Vice ordförande, svenska utbildningsnämnden (VGS), Sibbo