För lite löften om ett bättre Kårkulla

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Tack Roger S-A Johansson för insändaren ”Kårkulla lägger ner utredningar för tidigt” (Bbl 1.11).

Vi är fem anhöriga till klienter på Kårkullas boende i Sibbo och Borgå som håller med dig om att Kårkulla alldeles för tidigt lägger ner utredningarna. Vi har synpunkter som gäller bland annat mat, pengar, bemötande och daglig hjälp.

Efter en beklaglig händelse år 2010, då det första gången lyftes upp osakligt bemötande på Sagaboendet, utlovades åtgärder med betoning på bemötande av klienter, deras rättigheter och självbestämmanderätt. På anhörigmötet förra tisdagen (28.10)angående Sagaboendet konstaterade Märta Marjamäki att de mål man då ställde upp inte har förverkligats.

Det framkom att det är allmän kutym att klienterna betalar personalens andelar av inträdesbiljetter, restaurangbesök, resor och annat som ordnas. Vi ifrågasätter detta tillvägagångssätt, är det etiskt rätt?

Klienterna eller anhöriga har inte informerats om denna kutym i något skede. Pengar för personalens andelar kunde sökas från till exempel fonder, stiftelser m.m.
Beträffande maten önskar vi att en planerad matlista, uppbyggd enligt näringsrekommendationerna, skulle uppgöras och finnas synlig för klienter och anhöriga.

Som det nu är, finns det ingen planering och maten är inte näringsmässigt rätt, grönsaker och frukt lyser med sin frånvaro. Tiden mellan de olika måltiderna är för lång. Det är över tolv timmar mellan kvälls- och morgonmålet.

Marjamäki konstaterade att utevistelserna har uteblivit, vilket vi anhöriga även märkt. Inga löften om förbättringar fick vi. Det pratades om huruvida en ”inhägnad” borde finnas. Vi anhöriga anser att miljön runt omkring Sagaboendet är trygg och lämplig för daglig utevistelse.

Vi är oroliga över att vi inte fick något svar över hur klienterna ska få mera hjälp i sin vardag. Marjamäki sade rakt ut att det inte finns pengar, och gav heller inga löften om att personalen skulle kunna handleda och hjälpa klienterna med dagliga aktiviteter som hygien, städning med mera.

Som tidigare framkommit har vi anhöriga tappat förtroende för ledningen på olika nivåer inom Kårkulla. Vi frågar oss vem som är ansvarig för verksamheten? Nu verkar det som om alla bara tvår sina händer.

Vi önskar att kommunerna grundligt utreder Kårkullas verksamhet, för det som kommunerna betalar till Kårkulla kommer tyvärr inte till användning för klienterna.

Margot Bäckström
Thea Bärlund
Ingela Lindholm
Christina Lindholm
Inger Virtanen
Sibbo