Protestlista mot centralkök

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

I Borgå diskuteras det om planerna om byggande av centralt storkök där det har påståtts att matens standard inte är bra, och inte tillräcklig näringsrik och hälsosam, detta förvånar mej storligen.

Finland och Sverige har alltid varit föregångsländer vad gäller gratis skolmat. Riksdagen beslöt år 1943 att alla elever i folkskolor bör få gratis lunch senast 1948. Detta år kan vara starten för gratis mat i skolorna.

1972-1977 när grundskolan lagen infördes förutsatte lagen att alla grundskolelever bör få en gratis varm mat per dag.
Samtidigt utökades rätten om gratis mat att beröra yrkesskolor och gymnasier.

Sverige skolmaten varit gratis från år 1973, där serveras samma maträtter som i Finland.

Föräldrar i Frankrike betalar föräldrarna halva priset av matkostnaderna, matlistorna sändes hem åt föräldrarna på förhand. Lunchpausen bör vara en halv timme. Samtidigt förbjöds mat- och  dryckautomaterna år 2005.

Kanada betalar staten inte för skolmaten, föräldrarna ger mat med till skolan, eller möjlighet att gå hem och äta på matpausen. Indien har gratis skolmat.

I Japan betalar föräldrarna 250-300 yen för barnens mat och kommunen betalar resten av kostnaderna Dagens matlista är samma i hela landet.

Undertecknad var på infotillfället på Lyceiparkens skola om planerna för storköket som enligt mej var sakligt och hur ärende framskrider inom förvaltningen i Borgå.
Stadsstyrelsen begärde mera information i ärende som nog är beroende av protestlistan som medlemmarna är medvetna om, denna information har nog numera till en del getts, om den är tillräcklig.

Däremot var jag nog mycket överraskad av föräldrar som framförde sina åsikter på infon att skolmaten är dålig i Borgå, och blir ännu sämre om storköket förverkligas, maten kommer inte uppfylla dagens krav. Vad är det för skräptal?

År 2014 kritiserar föräldrarna i Borgå skolmaten samtidigt som miljontal barn i världen kämpar för att få mat, äter i sämsta fall allt som rör sig på marken.

Vad äter protestlistans barn hemma på kvällen till middag, nu när föräldrarna arbetar och möjligtvis äter på arbetsplatsen, använder lunchsedel och äter på något matställe, kommer hem efter arbetet 16-17 tiden? Kokas det ännu ”hemlagad näringsrik smaklig mat på kvällen,”pepparbiff eller Wallenbergare? Trenden är nu att köp av färdig mat från livsmedelaffärer ökar hela tiden, vilken inte har tillverkats i småkök. Denna mat går bra värma upp i mikron.

Det blir intressant att följa med hur fullmäktige medlemmarna reagerar när ärendet behandlas på mötet när avgörande sker. Samtidigt bör det utredas hur många fullmäktigemedlemmar har skrivit under protestlistan,när dessa har godkänt Borgå stads strategi som förutsätter åtgärder.

Jag har den uppfattningen att listan har stor inverkan när avgörande sker, är Borgå stads åtgärder eller egna valtaktiska åtgärder som står i första hand, sitter de på två stolar? Kommunalval är 2015.

Som medlem i Äldrerådet har vi inte tagit ställning i ärende.

Bengt Dahlqvist
Medlem i äldrerådet