Är trådlöst vår räddning?

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Nordens strålsäkerhetsmyndigheter har en genuin ansvarskänsla för allas vår hälsa, det framkom klart och tydligt i deras gemensamma uttalande nyligen: Trådlösheten är ofarlig för hälsan.
Vi kan således lugnt låta de harmlösa mikrovågorna tränga in i vår hjärna, våra ögon, vårt hjärta, ja, i varje cell av vår kropp.
Vi måste ju lita på dem som vet. De som ingenting vet, som nu världens toppforskare inom området, dem ska vi inte lyssna på. Att mobilstrålningen skulle påverka våra grundläggande kroppsfunktioner är ju en absurd tanke.
Vilka är då strålskyddsmyndigheternas experter? Det är den internationella strålskyddskommissionen ICNIRP:s forskare. De gnor på i "ICNIRP:s eget lilla laboratorium" utan att hitta det ringaste bevis för att trådlöshetsemissionerna skulle skada oss.
Nu kräver myndigheterna dock mera forskning. Nollforskning och förhalningstaktik, säger de som har inside-kunskap. Vem finansierar?
Strålsäkerhetscentralen Stuks forskare Kari Jokela hör till de främsta riskförnekarna, men så är han ju också ICNIRP-medlem. Hur kan det tillåtas att personer med ansvar för vårt skydd mot farlig strålning är medlemmar i en organisation som lobbar för mobilindustrin?
"Vilka tjänstemän fungerar expertis när ministrarna gör sina uttalanden i strålningsärenden?" Den frågan ställde jag i höstas Kari Jokela, som sa att han inte börjar nämna några namn. Onödigt hade det också varit...
Här ett klipp ur ett ministeruttalande från 2008: "Den tillförlitliga forskningskunskapen, den som grundar sig på högklassig forskning, den är mycket viktig eftersom det i offentligheten ständigt framförs vetenskapligt ogrundade påståenden om hur farlig strålningen är."
Tillförlitlig forskning? Ja, den hittas naturligtvis i det icnirpska laboratoriet.
Och ogrundade påståenden? Vilken samvetslöshet!
Korruptionsträsket är djupt också globalt sett. Runtom i världen garanterar av industrin köpta forskare trådlöshetens ofarlighet. Sponsoreringen döljs genom penningtvätt.
Intressant i sammanhanget är att Sveriges strålsäkerhetsmyndigheter SSM lär ha medgett att man i sin myndighetsutövning pressas av industrin.
I ett årsgammalt nummer av tidningen Opetttaja läste jag Stuk-forskaren Tommi Toivonens vilseledande information: "Mobilen är lika farlig som kaffe. Barn och unga behöver inte skyddas för att mobilen skulle vara hälsovådlig, utan bara för säkerhets skull. Glöm all oro över wlan-nätens och basstationernas strålning, den är alldeles obefintlig."
Undra på att skolvärlden tror på tryggheten!
Forskarna som "ingenting vet", vet att både svaga och starka strålningsstyrkor utgör en allvarlig hälsorisk.
Alzheimers sjukdom, den för tidigt inträdande seniliteten ökar i dag bland 40-åringarna. Det ser den svenska forskaren Leif Salford som en följd av strålningsexponeringen. Hjärnans skydd håller inte, in tränger proteiner som stör nervcellerna.
Neurologen Juha Rinne vid Åbo Universitet leder nu ett projekt där man prövar ett vaccin framställt i Schweiz av läkemedelsföretaget A C Immune. Han hoppas att vaccinet ska hjälpa Alzheimer-patienternas organism att bekämpa ansamlingen av proteiner i hjärnan.
Rinne förbiser dock strålningsexponeringen. Det ju kutym i det här landet att de kaosartade ständiga elektriska impulserna vi utsätts för inte orsakar några hälsoproblem.
Jag förstår teknikens dragningskraft, men strålningen är fientlig mot vårt biologiska system; mot hela ekosystemet. Människans enfald leder till att arternas mångfald i både flora och fauna är i riskzonen. Bidöden är katastrofernas katastrof, (Ulrich Warnke) men det hör man inte heller makthavarna säga ett knyst om i vårt industristyrda land.
Sladdlösheten räddar definitivt inte världen eller människan i den.
- - -
P.S. Analysering och psykologisering av olika överkänsligheter (Andelins ledare; Bbl 4.1) för lätt ut på djupa vatten ifall egna erfarenheter saknas. Man vet i dag att mikrovågsstrålningen försvagar immunförsvaret. Sinnena kan då bli överkänsliga, också luktsinnet. Mitt är det.

Tytti Enroth-Nortes