Römans journalistiska linje

Dela

Verktyg

Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

Det har antytts ganska ofta på sistone att Borgåbladet inte är tillräckligt kritiskt inställt till de makthavande i Borgå, stryker dem medhårs så att säga.

Nu senast visas det rent konkret genom att Bbl inte publicerar hur olika beslutsfattare röstade i skolnedläggningsfrågan. Detta fast svenska YLE rapporterade att flera av beslutsfattarna genom sitt röstande har brutit sina vallöften ifråga om skolnedläggningar. Obegripligt av Borgåbladet!! Den fria pressen har uttryckligen som uppgift att förmedla information som medborgarna behöver för att ha möjlighet att till fullo kunna utnyttja sin rösträtt, dessutom skall pressen vara kritiskt inställda till makten oavsett vem som innehar den! Så i andra demokratiska länder.

I Borgå tycks finlandiseringens tider fortsätta genom att Bbl inte vill kritisera de minst sagt inkompetenta beslut som de styrande här i Borgå tycks ha gjort mer till en regel än ett undantag. Då jag och min fru en gång beslöt oss för att börja prenumerera på Borgåbladet var Stefan Holmström chefredaktör. Vi blev tilltalade av hans kritiska ton mot allt som kunde uppfattas som orättvist eller inkompetent utan att för den skull ha endast svart färg i paletten. Borgåbladet var om man jämförde med Husis långt före då det gällde god journalistik.

Men...men...då Micaela Röman övertog chefredaktörsposten blev det ett annat Bbl.

Det blev ett mer utslätat blad som på många vis saknar engagemang att ta upp svåra frågor på ett sätt som läsarna utgående från en rättviseaspekt kan identifiera sig med. Gud förbjude att trampa nån på tårna, hellre låter man missförhållandena pågå? Hur många Pulizer-pris har vunnits med en sådan journalistik, jag bara frågar?

Det som man nog får veta till lust och leda om man läser chefredaktörskolumnen är tydliga utdrag ur familjen Römans familjedagbok där allt från barnens geniförklarade funderingar till släktingar som har dött avklaras. Med allt som inte fungerar i Borgå är det svårt att förstå vad sådant har med kritisk journalistik att göra. Mera känns det som Micaelas privata terapi-kolumn. Nu säger säkert många att det ju bara är en kolumn, men chefredaktörskolumnens innehåll speglar tyvärr också tidningens "innehåll" och stil.

Min privata åsikt är att Borgåbladet med Micaela Röman i spetsen i stället för att försöka behaga så många som möjligt genom att återspegla den finlandssvenska menlösheten in absurdum börjar visa lite mer journalistisk kompetens. Att flera gånger per vecka få insikt i familjen Römans vardagsliv är inte orsak nog till att prenumererat på Borgåbladet, så unik är familjerundgången inte!

Roger Johansson
Borgå